Home

Ще премине ли Биткойн към доказателство за залог (PoS)?

16.09.2022 22:06 6мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще премине ли Биткойн към доказателство за залог (PoS)?

Организациите за защита на околната среда оказват натиск върху Биткойн (BTC) поради предполагаемото му въздействие върху околната среда. 

Тези критици твърдят, че криптовалутата трябва да подобри екологичните си показатели, като последва примера на Етериум (ETH). Втората най-голяма криптовалута по пазарна капитализация наскоро премина към консенсусния механизъм за доказателство за залог (PoS), драстично намаляйки потреблението на мрежата, а следователно и въглеродния отпечатък на блокчейн мрежата. 

Грийнпийс започна петиция, в която призовава Fidelity Investments да насърчи Биткойн да приеме същия енергоспестяващ протокол като Етериум. Това значително ще намали въглеродния отпечатък на Биткойн, като кампанията “Промени кода, не климата” обеща допълнителни $1 милион за нови онлайн реклами. Това решение обаче абсолютно подкопава идеята и основните плюсове на Биткойн.

Майкъл Брун, директор на кампанията, заяви в прессъобщение: 

В условията на бушуващи по света пожари и исторически наводнения, които унищожават животи и поминък, щатските и федералните лидери и корпоративните ръководители се надпреварват да декарбонизират възможно най-бързо. Етериум показа, че е възможно да се премине към енергийно ефективен протокол с много по-малко замърсяване на климата, въздуха и водата. Други протоколи за криптовалути работят на базата на ефективни механизми за консенсус от години. Биткойн се превърна в отклонение, демонстративно отказвайки да поеме своята отговорност за климата. 

Каква е идеята на кампанията?

“Променете кода, не климата” беше създадена през март с намерението да насърчи промяна в кода, който е в основата на Биткойн, която да намали количеството енергия, използвано от миньорите.  

Преди началото на кампанията федералните и щатските политици обръщаха много малко внимание на екологичните, социалните и икономическите последици от Биткойн. 

Представители на кампанията сега водят разговори с влиятелни членове на Конгреса, както и с представители на администрацията. Законодателите обмислят въвеждането на нови закони, които биха насърчили откритостта по отношение на местоположението на минните операции, използваните източници на енергия и емисиите, произвеждани от всяка дейност.

През март президентът Байдън постави подписа си на изпълнителна заповед, която разглежда връзката между добива на криптовалути и глобалната климатична криза. Авторът на книгата за лични финанси “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки заяви, че заповедта напомня на Големият брат от 1984 на Джордж Оруел.

Кампанията подтиква най-големите корпоративни партньори и институционални инвеститори, като Fidelity Investments, PayPal, Block на Джак Дорси и много други, да насърчат Биткойн да се откаже от доказателство за работа.

Сливането на Етериум оказа допълнителен натиск върху тези инвеститори да използват финансовата си тежест, като съоснователят Виталик Бутерин обясни на 15 септември, че “Сливането ще намали световното потребление на електроенергия с 0.2%.” 

Биткойн максималистът Майкъл Сейлър, изпълнителен председател на MicroStrategy, обаче обясни в писмо на 14 септември, че добивът е “най-ефективното, най-чистото индустриално използване на електроенергия”. Той посочи седем факта за използването на енергия от Биткойн, за да “сподели няколко мисли на високо ниво относно добива на Биткойн и околната среда”

Той написа: 

В началото на тази година, в края на годината, се появиха следните данни за Биткойн:

“Добивът на биткойни е най-ефективното и най-чистото промишлено използване на електроенергия и подобрява енергийната си ефективност с най-бързи темпове във всяка голяма индустрия.  Нашите показатели показват, че ~59.5% от енергията за добив на Биткойн идва от устойчиви източници, а енергийната ефективност се е подобрила с 46% на годишна база.”

Той също така добави, че Биткойн е много по-малко енергоемък от Google, Netflix или Facebook и 1-2 порядъка по-малко енергоемък от традиционните индустрии на 20-ти век като авиокомпании, логистика, търговия на дребно, хотелиерство и селско стопанство.

Проблеми на механизма за доказателство за залог (PoS)

Целта на PoS е да се премахнат недостатъците на PoW, включително високите изисквания за хардуер и потреблението на енергия. С отпадането на тези характеристики обаче PoS губи и предимствата на другият механизъм.

Един от проблемите е свързан с управлението на мрежата.

Системите с доказателство за залог предоставят контрол върху мрежата на собствениците на токена. Тези, които притежават големи количества от него, могат да влияят върху правилата на мрежата. Те също така могат да натрупват повече токени просто чрез стейкинг. 

Тази положителна обратна връзка може да доведе до централизиране на заложените средства в ръцете на борсите и големите институции, които съхраняват средствата на потребителите.

Не такъв е случаят със системите за доказателство за работа. Наборът от правила на Биткойн се контролира от възлите и миньорите, докато собствениците на Биткойн нямат власт над мрежата.

Сигурността също се дискутира като потенциален минус. 

Блокчейните с PoS са уязвими към централизация и завладяване, тъй като контролът върху мрежата се определя единствено от капитала, който е много по-централизиран от труда и евтината енергия. 

В PoS мрежа на стойност $100 милиарда, в която са заложени 10% от токените, мрежата на стойност $100 милиарда може да бъде превзета от всяка страна, способна да инвестира $10 милиарда. Нападателят трябва да изпрати $10 милиарда в токени към договор за стейкинг.

В мрежата с доказателство за работа са необходими капитал, труд и ефективно разпределение на двете, за да се извърши атака срещу мрежата. Атакуването на PoW мрежа би изисквало закупуване на ASIC, пространство, енергия на разумна цена, както и придобиване и разпределяне на работна ръка за изпълнение на атаката. Ако такава атака е в ход, цялата мрежа вероятно ще бъде уведомена предварително чрез огромното търсене на ASIC и електроенергия.

Много критици посочват, че PoS веригите са значително по-склонни към централизация – ефект, който се катализира от решенията за мащабиране на мрежата, като шардинг.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Не очаквайте бичи пазар за Биткойн през 2023 г. – Джош Рейджър


Chainweb като потенциална алтернатива

Крипто проектът Kadena се лансира като “единственият мащабируем блокчейн от първи слой, използващ доказателство за работа”. Проектът на криптовалутата използва “Chainweb”, за да направи екосистемата си по-мащабируема.

Както се обяснява в whitepaper-а на Kadena:

PoW има критични ограничения, които възпират потенциала му да даде възможност за истински масивна разпределена икономика и е справедливо критикувана за своята ниска скорост, потребление на големи количества енергия и претоварването, пораждащо високи такси за транзакции. 

Съществуващите PoW мрежи се характеризират с ниска пропускателна способност и макар да са направени подобрения чрез модификации на протоколите, никой от тях не е предоставил практическа възможност да се доближи до производителността на съвременните мрежи за разплащания с фиатни валути.

Нещо повече, усилията, които целят да заменят PoW с нови модели на консенсус като Proof-of-Stake (PoS) или да се интегрира протоколът с мрежи и процеси извън веригата (платежни канали, странични вериги), влошава сигурността на протокола, устойчивостта на цензура и ненадеждния характер на първоначалния дизайн на PoW. 

За да се решат тези проблеми на PoW представяме Chainweb, паралелна верижна архитектура на PoW, която комбинира стотици или хиляди индивидуално добити партньорски вериги в една мрежа, способна да постигне пропускателна способност от над 10,000 транзакции в секунда.

Заключение

Докато критиките по адрес на Биткойн за прекомерната му употреба на електроенергия са основателни, най-често разглежданото решение може да не е най-доброто за мрежата, особено ако подкопава фундаментите на мрежата. Преходът към доказателство за залог не е “сребърен куршум” – той е просто едно от многото възможни решения и дори не се очертава като най-оптималното. С цел Биткойн да се развие по възможно най-добрия начин, трябва да се разгледат всички решения и да се приложи това, което представлява най-малък риск за интегритета на блокчейна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн притежанията на Tesla остават непроменени след последния отчет за приходите

Наскоро компанията за електроавтомобили, създадена от Илон Мъск, подаде отчетите си за второто тримесечие на 2024 г.

23.07.2024 23:16 1мин. четене

Swan Bitcoin прекратява дейностите си по добив на Биткойн

Swan Bitcoin, компания за финансови услуги, специализирана в сектора на Биткойн, обяви, че прекратява своята майнинг дейност и отлага плановете си за първично публично предлагане (IPO).

23.07.2024 17:00 1мин. четене

Топ инвестиционна компания стартира частен кредитен фонд на Solana

Стартъп, специализиран в областта на финансовата токенизация, възнамерява да въведе няколко блокчейн-базирани фонда в Solana мрежата.

23.07.2024 16:30 1мин. четене

Проучване: Кой всъщност притежава Биткойн в Америка?

Неотдавнашно проучване на Института „Накамото“ разкри изненадващи данни за демографските характеристики на притежателите на Биткойн (BTC) в Съединените щати, като оспори общите предположения за типичния инвеститор в криптовалута.

23.07.2024 15:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.