НАЧАЛО Биткойн

БРИКС: Биткойн може изцяло да промени световните финанси – МВФ

26.04.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Биткойн може изцяло да промени световните финанси – МВФ

На фона на стремежа на алианса БРИКС за приемане на дигитални валути Международният валутен фонд (МВФ) наскоро започна дискусии относно Биткойн и неговия потенциал да промени световния финансов пейзаж.

По-специално, Финансовата агенция на ООН изтъкна капацитета на дигиталния актив да даде възможност на страните, изправени пред икономически предизвикателства, в наскоро публикувания си доклад “A Primer on NBitcoin Cross-Border Flows“.

В доклада агенцията подчерта нововъзникващото значение на Биткойн, като призна неговия потенциал да осигури финансова независимост на държавите, борещи се с икономически трудности.

Признанието на МВФ за потенциала на Биткойн за глобална икономическа трансформация идва в момент на значителни промени в световния финансов сектор. Нарастващата дигитализация на световната икономика се превърна във водеща тенденция, като множество региони и държави прегърнаха дигиталната революция във валутите и транзакциите.

Освен това алиансът БРИКС активно ръководи прехода към новата ера на дигиталната валута чрез текущи модификации на икономическата инфраструктура. Освен това една от новите страни членки в съюза, Етиопия, наскоро сключи споразумения с Китай за добив на Биткойн.

В стремежа си да привлече чуждестранни инвестиции етиопската държавна електрическа компания въведе икономически ефективни варианти на хидроенергия. Този ход привлече интереса на Китай, което доведе до подписването на споразумения за добив на Биткойн между двете държави.

Макар че блокът БРИКС се отличава с приемането на дигитални валути за икономическо сътрудничество, МВФ неотдавна изтъкна потенциала на Биткойн за революция в световните финанси. Освен това той определи динамиката на пазара като благоприятна за хеджиране срещу финансови рискове.

Много инвеститори отдавна смятат Биткойн за възможност за диверсификация, особено в условията на продължаващата геополитическа несигурност, което прави активи като BTC и златото все по-актуални. Вследствие на това МВФ признава тези качества за изключително важни за развиващите се световни икономики.

Успехът на Биткойн, особено през 2024 г., подтикна държавите да продължат да проучват сферата на дигиталните валути. По-специално алиансът БРИКС прояви активност при създаването на своя екосистема от дигитални валути, за да намали зависимостта от щатския долар при икономическите транзакции.

В обобщение, нарастването на популярността на Биткойн през 2024 г. е от съществено значение. Държави като Салвадор демонстрираха как използването на този успех може потенциално да доведе до подобряване на икономическите резултати на държавите, които се борят за оцеляване. През следващата година вероятно ще има още държави, които ще проучват подобни пътища за приемане на дигиталната валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

Рапърт Drake загуби $500,000 в Биткойн залози

Drake, известен канадски рапър, претърпя значителни загуби след неуспешни залози на спортни събития, осъществени чрез Биткойн (BTC).

18.06.2024 13:30 1 мин. четене

Над $440 милиона бяха ликвидирани от пазара на криптовалути

През последните 24 часа пазарът на криптовалути претърпя рязък спад, който доведе до принудителни ликвидации на трейдъри, заличавайки близо половин милиард долара от пазара.

18.06.2024 13:06 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.