НАЧАЛО Други

Новата платежна система на БРИКС среща дигиталния долар

октомври 29, 2023 8:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Новата платежна система на БРИКС среща дигиталния долар

На фона на променящия се пейзаж на световната търговия има индикации, че Централната банка на САЩ обмисля въвеждането на дигитален долар, успоредно с разкриването на системата BRICS Pay на икономическия алианс БРИКС.

Майкъл Бар, служител от Федералния резерв, участвал в дискусии относно статута на дигиталната валута на централната банка (CBDC) и потенциалната препоръка към Централната банка на САЩ.

Бар изрично заяви, че на този етап не е представена официална препоръка. Въпреки това той подчерта значението на продължаващия процес на институцията за “учене от вътрешни и международни експерименти“, който да послужи за вземане на евентуално решение. Междувременно в рамките на икономическия съюз БРИКС бяха постигнати значителни успехи в сферата на дигиталните финанси.

Годината отбеляза забележителен растеж за икономическия съюз БРИКС, характеризиращ се не само с разширяването му до шест държави, както бе решено по време на срещата на върха през 2023 г., но и със значително увеличаване на сферата му на влияние. Вследствие на това неговите стремежи за многополюсен световен ред получиха нова международна подкрепа.

Бар отбеляза още, че агенциите активно събират информация от “вътрешните и международните инициативи по отношение на CBDC“.

Стартирането на BRICS Pay съвпада с неотдавнашното новаторско петролно споразумение, уредено в дигитални юани, което предлага ясен път за икономическия съюз да получи потенциално предимство пред САЩ. Това подчертава ангажимента им към многополюсна рамка, намаляваща международната зависимост от щатския долар, особено в светлината на нарастващата интеграция на блокчейн технологията в глобалните икономически системи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.