НАЧАЛО Биткойн

Ел Салвадор заложи на Биткойн – как се отрази този дързък ход?

01.02.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ел Салвадор заложи на Биткойн – как се отрази този дързък ход?

Ел Салвадор, които се стремят да увеличат финансовото приобщаване и да насърчат икономическото развитие чрез приемането на Биткойн (BTC) като законно платежно средство, изглежда е изправен пред предизвикателства, свързани с широкото приемане на дигиталната валута.

Проучване, проведено от група професори по икономика, установи няколко пречки, свързани с въвеждането на Биткойн в страната.

Съвместният доклад, чиито съавтори са доцент Дейвид Ардженте от Йейлския университет по икономика, професор Диана Ван Патън и професор Фернандо Алварес от Чикагския университет, се впуска в проучване на приемането и общите нагласи към Биткойн в суверенната държава.

В доклада са представени констатациите от обширно проучване, включващо 1,800 домакинства в Салвадор. To имаше за цел да проучи използването на салвадорския портфейл Chivo в домакинствата и да изследва факторите, които възпрепятстват приемането на Биткойн както сред бизнеса, така и сред жителите на страната.

Освен това беше извършен цялостен анализ на блокчейн данните от приложенията, за да се потвърдят заключенията им, което предостави на икономистите ценна информация за това как се справя Биткойн в Салвадор.

Резултатите от проучването показват липса на широко приемане и доверие в дигиталната валута сред жителите. Въпреки твърденията на президента Найиб Букеле за широкото приемане на портфейла Chivo, докладът показва, че само малка част от гражданите го използват в страната за транзакции.

Нещо повече, докладът разкри, че по-голямата част от лицата първоначално са изтеглили портфейла Chivo поради хайпът и безплатните BTC, предлагани при пускането му в експлоатация. Последвалите тенденции обаче показват спад в приемането и използването на портфейла, което поражда съмнения относно потенциала за засилено използване на Биткойн и портфейла Chivo в бъдеще.

В изследователския доклад се посочват основните фактори, които възпрепятстват приемането на BTC и гореспоменатият портфейл в Ел Салвадор, като значителен принос за това имат опасенията за неприкосновеността на личните данни и прозрачността.

Макар че в световен мащаб милиони хора приемат блокчейн технологията заради способността ѝ да осигурява анонимност, неприкосновеност на личния живот и прозрачност на финансовите транзакции, салвадорците все още възприемат паричните транзакции като предлагащи по-голяма анонимност в сравнение с тези с Биткойн.

Освен това в доклада се подчертава значителната липса на доверие сред гражданите по отношение на блокчейн технологията и дигиталните валути. Комбинацията от тези фактори изглежда възпрепятства растежа и приемането на BTC и портфейла Chivo в Салвадор.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн ETF ли ще е фактора, който да тласне цента до нови рекорди?

Неотдавнашният скок на цената на Биткойн (BTC), предизвикан от вълнението около одобрените спот ETF-и, донесе радост на голяма част от инвеститорите.

21.02.2024 17:00 1 мин. четене

Ето какво може да доведе до най-големият бичи пазар в историята на криптовалутите

Основателят на BitMEX Артър Хейс предположи, че два ключови фактора могат да предизвикат безпрецедентен скок на крипто пазара през този цикъл.

21.02.2024 15:00 1 мин. четене

Майкъл Сейлър разкри дали има намерения да продава Биткойн

В неотдавнашен разговор с Bloomberg Майкъл Сейлър, бившият главен изпълнителен директор на MicroStrategy, потвърди твърдата си отдаденост на Биткойн (BTC), като изрази намерението си да продължи да придобива криптовалутата за неопределено време.

21.02.2024 14:30 1 мин. четене

Едуард Сноудън отново похвали Биткойн

Едуард Сноудън, известният бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност, отново изрази подкрепата си за Биткойн на 18 февруари.

21.02.2024 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.