НАЧАЛО Биткойн

3 фактора ще изстрелят цената на Биткойн до $5 милиона – Майкъл Сейлър

септември 9, 2023 10:00 6 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
3 фактора ще изстрелят цената на Биткойн до $5 милиона – Майкъл Сейлър

Преди около една година Майкъл Сейлър, съоснователят на MicroStrategy, направи прогноза какво ще е нужно, за да може Биткойн да достигне цена от $5 милиона.

Една година по-късно, тези фактори вече са налице, което спрямо прогнозите на Сейлър все повече доближава Биткойн до това да “се изстреля до Луната”. В тази статия ще разгледаме по-подробно кои са тези три фактора, които карат популярният Биткойн бик да мисли, че цената на флагманската валута може да достигне $5 милиона.

Одобрението на Биткойн ETF

В оживената сфера на криптовалутите темата, която раздвижи общността, е дългоочакваното одобрение на борсово търгуван фонд (ETF) за спот пазарите на Биткойн. В продължение на години Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) или отхвърляше, или отлагаше всяко предложение за спот Биткойн ETF. Сега обаче крипто ентусиастите и вътрешните лица усещат повратна точка на хоризонта.

Неотдавнашната победа на Grayscale засили очакванията. В едно значително развитие на събитията тричленен съдебен състав в Окръжния апелативен съд на Колумбия във Вашингтон се произнесе срещу отхвърлянето от SEC на предложения от Grayscale ETF за Биткойн. Това решение, което разтърси индустрията, временно повиши цената на Биткойн с близо 7%. То подчерта нарастващия натиск върху регулаторните органи да приемат тази финансова иновация.

Забележително е, че гиганти от индустрията като BlackRock и Fidelity се включиха в битката, като подадоха свои собствени заявления за Биткойн ETF. Ако тези финансови титани получат одобрение, това би могло да изложи крипто пазара на потенциални инвестиции на стойност трилиони долари. Те обаче не са сами в стремежа си; множество други забележителни играчи, включително WisdomTree, Valkyrie Investments, ARK Invest, VanEck, Invesco, Bitwise и GlobalIX, също подадоха своите заявления.

Същността на въпроса се крие в потенциалния ефект на доминото. Ако Комисията по ценните книжа и фондовите борси даде зелена светлина на спот Биткойн ETF за американските пазари, това може да предизвика сеизмична промяна в крипто пространството. Примамливостта на леснодостъпен инвестиционен инструмент за Биткойн би привлякла множество инвеститори, както на дребно, така и институционални, които търсят експозиция към дигиталното злато. На пазара ще потече свеж капитал, който ще влее жизненост и ликвидност.

Одобрението на спот Биткойн ETF се явява ключов момент в сагата за криптовалутите. То не само обещава да демократизира достъпа до Биткойн за обикновените инвеститори, но и отваря вратата за приток на институционални средства. Докато крипто общността очаква решението на SEC, потенциалът Биткойн да се издигне до нови висоти е осезаем.

Попечителство и заеми срещу Биткойн от традиционните банки

В близко бъдеще традиционните банки ще са готови да навлязат в света на криптовалутите, предлагайки попечителски услуги и отпускайки заеми срещу Биткойн. Този преход е мотивиран от различни фактори, които отразяват променящия се пейзаж на финансовата индустрия.

Криптовалути като Биткойн получават широко признание като легитимни активи, което стимулира търсенето от страна на индивидуални и институционални инвеститори на сигурно съхранение на техните дигитални авоари. Банките, известни със своята сигурност и надеждност, са добре пригодени да отговорят на това търсене.

Банките също така се стремят да диверсифицират източниците си на приходи в условията на засилена конкуренция от страна на финтех компаниите. Предоставянето на попечителски услуги за криптовалути не само обслужва нов пазар, но и привлича нова клиентска база, генерирайки такси и комисиони.

Постепенно се появява регулаторна яснота, която предоставя на банките по-ясна рамка за работа в пространството на криптовалутите. Тази новооткрита регулаторна стабилност намалява опасенията относно спазването на правните изисквания.

Освен това, тъй като банките се запознават все по-добре с криптовалутите, те намират начини да управляват свързаните с тях рискове. Надеждни мерки за сигурност, застрахователно покритие и внимателно структурирани кредитни предложения са някои от стратегиите за намаляване на тези рискове.

Предоставянето на заеми срещу Биткойн е друг начин за банките да получават приходи от лихви. С блокчейн технологията, която улеснява проследяването и изпълнението на споразуменията за обезпечения, този подход намалява риска от неизпълнение и предлага нов поток от приходи.

Включването на услуги, свързани с криптовалути, в техните предложения не само подобрява задържането на клиентите, но и отговаря на развиващия се финансов пейзаж. Тази стъпка представлява значителна крачка към масовото приемане на криптовалутите като легитимни финансови активи в рамките на традиционния банков сектор.

Нови правила за отчитане на справедливата стойност на криптовалутите

В значителен развой на събитията Съветът за финансови счетоводни стандарти (FASB) е готов да въведе нови правила за отчитане на справедливата стойност на криптовалутите, включително Биткойн, както съобщава Bloomberg Tax.

Тези правила имат за цел да повишат прозрачността на финансовата отчетност за дружествата, притежаващи дигитални активи. Очаквани до края на годината, те биха могли да влязат в сила още през 2025 г., въпреки че е възможно и ранно приемане. Оценката на криптовалутите отдавна е предизвикателство поради техния нестабилен характер, което затруднява компаниите да представят точни финансови картини.

Съгласно тези предстоящи правила от дружествата ще се изисква периодично да оценяват справедливата пазарна стойност на своите дигитални активи и да включват всички колебания в стойността в своите финансови отчети.

Независимо дали цената на Биткойн се покачва или спада, компаниите трябва да отразят тези промени в отчетите си, предоставяйки на заинтересованите страни по-точна финансова картина. Този ход насърчава доверието сред инвеститорите и регулаторните органи, като предоставя навременна и точна информация за финансовото състояние на компаниите, свързани с Биткойн.

Това също така е в съответствие с нарастващото приемане на Биткойн в масовите финанси, като признава съзряването и значението на пазара на криптовалути в по-широката икономика.

Заключение

Разговорите сред общността за одобрението на спот Биткойн ETF на американските пазари зачестиха, особено след като гиганти като BlackRock влезнаха в надпреварата, вдъхвайки надежда на инвеститорите.

Докато допреди една година настроенията бяха изключително песимистични, все повече анализатори и експерти смятат, че одобрението на спот Биткойн ETF е въпрос на време. И както вече споменахме, това ще отвори широко портите на крипто пространството и ще даде възможност за наливането на сериозен капитал, което несъмнено може да откара пространството до следващото ниво.

Много финтех компании се насочиха към интегрирането на криптовалути към услугите си, както и редица традиционни банки. Гиганти от калибъра на Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley подкрепят крипто пространството и активно се опитват да участват в него със свои проекти и услуги.

Съветът за финансови счетоводни стандарти (FASB) е официално готов да въведе нови правила за отчитане на справедливата стойност на криптовалутите, което да създаде повече прозрачност в пространството. Годините, изпълнени със съмнения относно легитимността на криптовалутите, вече може да се каже, че са зад гърба ни. Да, много проекти в сферата са измами, но както обичат да казват максималистите “Биткойн е тук, за да остане”.  Защото в крайна сметка това е концепцяита и етоса на блокчейн технологията и криптовалутите – Биткойн.

Преди година Майкъл Сейлър даде прогнозата си за това какво ще е нужно на Биткойн, за да достигне $5 милиона и макар тогава това да звучеше налудничаво, сега изглежда абсолютно реално.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Мечките и биковете на път да пострадат тежко – какво да следим

Известен крипто анализатор предположи, че както ентусиастите, така и скептиците на Биткойн (BTC) са готови да се сблъскат с подвеждащ сигнал.

октомври 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Защо пазарът на криптовалути беше толкова “заспал” през септември

През септември крипто пазарът се представи слабо, като ключовите показатели като обеми, волатилност и отворен интерес (OI) останаха слаби през целия месец.

октомври 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Как рецесията може да бъде в полза на Биткойн

Глобалният макродиректор на Fidelity Investments, Юриен Тимер, предположи, че рецесията може да предизвика значителен скок в стойността на Биткойн (BTC).

октомври 1, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн може да е решеието на хиперинфлацията – Робърт Кийосаки

Известният финансов експерт и автор на бестселъра “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отново изрази своята увереност в Биткойн (BTC) и други активи като инструменти за борба с настоящата заплаха от хиперинфлация.

октомври 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.