Home

Още един съюз може да създаде собствена валутна система, за да се противопостави на долара

26.06.2024 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още един съюз може да създаде собствена валутна система, за да се противопостави на долара

Центърът за пазарно обучение (CME) подновява призивите за създаване на единна валутна система, която да се противопостави на доминиращата роля на щатския долар.

С развитието на финансовия пейзаж регионалните валути придобиват все по-голямо значение, което повдига въпроси за бъдещето на щатския долар, особено сред страните от АСЕАН.

Опасенията от нарастващия дълг на щатския долар и използването му като геополитически инструмент накараха няколко държави да потърсят алтернативи. Алиансът БРИКС вече работи по нова валутна система, която да се конкурира с щатския долар. Сега десетчленната мрежа АСЕАН също проучва нова валутна рамка, която би могла да подкопае господството на щатския долар в световен мащаб.

В неотдавнашно изявление CME призова страните от АСЕАН да разработят нова валутна система, която да се конкурира пряко с еврото и щатския долар. Организацията изтъкна необходимостта от повишаване на покупателната способност на гражданите и призова за по-тясно сътрудничество между централните банки на страните от АСЕАН.

Според CME единна валута на АСЕАН би насърчила регионалното сътрудничество и би осигурила стабилен резерв от стойност, сравним с щатския долар и еврото. Организацията също така подчертава значението на структурните реформи пред паричната политика за стимулиране на икономиката и насърчаване на предприемачеството.

Статутът на щатския долар като световна резервна валута е все по-застрашен поради геополитическата му употреба и потенциалния колапс на петродоларовата система. Ако съюзи като БРИКС и АСЕАН успеят да проведат своите политически и парични реформи, господстващото положение на щатския долар може да се влоши още повече.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успеят ли големите американски банки да оцелеят финансов колапс?

Година след трите най-големи банкови фалита в историята на САЩ Федералният резерв (Фед) потвърди, че най-големите американски банки разполагат с достатъчно капитал, за да издържат на доста стресов сценарий.

28.06.2024 22:00 1мин. четене

Основателят на Kraken също подкрепи Доналд Тръмп, дарявайки $1 милион

Джеси Пауъл, съосновател на борсата за криптовалути Kraken, обяви, че е предоставил $1 милион на кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп, като по-голямата част от дарението е направена под формата на Етериум (ETH).

28.06.2024 21:00 1мин. четене

Великобритания е излязла от рецесията по-бързо от прогнозите

Преразгледаните данни на Службата за национална статистика разкриха, че британската икономика е излязла от рецесията по-бързо от първоначалните оценки, като през първото тримесечие на тази година БВП е нараснал с 0.7%, което надхвърля първоначалната оценка от 0.6%.

28.06.2024 20:00 2мин. четене

БРИКС: Нито съюзът, нито еврото са заплаха за долара в момента

Американският долар продължава да бъде водещата световна резервна валута, като нито еврото, нито страните от БРИКС намаляват значително зависимостта на света от него, сочи неотдавнашен анализ на Геоикономическия център на Атлантическия съвет.

28.06.2024 19:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.