Home

БРИКС: Нито съюзът, нито еврото са заплаха за долара в момента

28.06.2024 19:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Нито съюзът, нито еврото са заплаха за долара в момента

Американският долар продължава да бъде водещата световна резервна валута, като нито еврото, нито страните от БРИКС намаляват значително зависимостта на света от него, сочи неотдавнашен анализ на Геоикономическия център на Атлантическия съвет.

Докладът “Преглед на доларовата доминация” посочва, че американската валута запазва превъзходството си в световните валутни резерви, търговските фактури и валутните транзакции. Очаква се той да остане доминиращата световна резервна валута в близко бъдеще.

Неотдавнашното засилване на глобалните позиции на щатския долар се дължи на силната американска икономика, по-строгите парични политики и повишената геополитическа несигурност, въпреки усилията на страните от БРИКС да преминат към други валути. 

В доклада се подчертава още, че западните санкции срещу Русия, наложени от Г-7 след руската инвазия в Украйна, са подтикнали страните от БРИКС да се стремят към валутен съюз. Въпреки това те все още не са постигнали значителен напредък в намаляването на зависимостта си от долара.

Съюзът БРИКС се сблъска с предизвикателства в напредъка на дедоларизацията. В доклада се отбелязва, че китайската Система за трансгранични междубанкови плащания (CIPS) се е разширила значително, като от май 2023 г. до май 2024 г. е добавила 62 преки участници, достигайки общо 142 преки и 1394 непреки участници.

Преговорите за вътрешна платежна система на съюза са все още в началото и въпреки че двустранните и многостранните споразумения в рамките на групата в крайна сметка могат да доведат до платформа за обмен на валута, тези споразумения са сложни и не са лесно мащабируеми, се посочва в доклада.

В доклада се споменава също така, че еврото, което някога се разглеждаше като потенциален съперник на долара, губи позиции като алтернативна валута. В отговор на геополитическите рискове, като например санкциите срещу Русия, управляващите резервите все повече се обръщат към златото вместо към еврото. Освен това опасенията относно макроикономическата стабилност, фискалната консолидация и липсата на единен европейски капиталов пазар отслабват международната роля на еврото.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.