Home

Още един съюз може да създаде собствена валутна система, за да се противопостави на долара

26.06.2024 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още един съюз може да създаде собствена валутна система, за да се противопостави на долара

Центърът за пазарно обучение (CME) подновява призивите за създаване на единна валутна система, която да се противопостави на доминиращата роля на щатския долар.

С развитието на финансовия пейзаж регионалните валути придобиват все по-голямо значение, което повдига въпроси за бъдещето на щатския долар, особено сред страните от АСЕАН.

Опасенията от нарастващия дълг на щатския долар и използването му като геополитически инструмент накараха няколко държави да потърсят алтернативи. Алиансът БРИКС вече работи по нова валутна система, която да се конкурира с щатския долар. Сега десетчленната мрежа АСЕАН също проучва нова валутна рамка, която би могла да подкопае господството на щатския долар в световен мащаб.

В неотдавнашно изявление CME призова страните от АСЕАН да разработят нова валутна система, която да се конкурира пряко с еврото и щатския долар. Организацията изтъкна необходимостта от повишаване на покупателната способност на гражданите и призова за по-тясно сътрудничество между централните банки на страните от АСЕАН.

Според CME единна валута на АСЕАН би насърчила регионалното сътрудничество и би осигурила стабилен резерв от стойност, сравним с щатския долар и еврото. Организацията също така подчертава значението на структурните реформи пред паричната политика за стимулиране на икономиката и насърчаване на предприемачеството.

Статутът на щатския долар като световна резервна валута е все по-застрашен поради геополитическата му употреба и потенциалния колапс на петродоларовата система. Ако съюзи като БРИКС и АСЕАН успеят да проведат своите политически и парични реформи, господстващото положение на щатския долар може да се влоши още повече.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крипто търговията ще надхвърли $100 трилиона до края на годината според доклад

Глобалната търговия с криптовалути е на прага на значителен ръст, като прогнозите на CoinWire сочат, че до края на 2024 г. обемът на сектора ще надхвърли $108 трилиона.

12.07.2024 19:00 1мин. четене

БРИКС: Страни от съюза ще изпреварят икономиката на САЩ до 2075 г. според Goldman Sachs

Goldman Sachs прогнозира, че до 2075 г. членки на БРИКС ще притежават едни от най-големите икономики в света. 

12.07.2024 18:30 1мин. четене

Сенатори настояват за забрана на търговията с акции от членовете на Конгреса

Група двупартийни американски сенатори се застъпи за законодателство, което да попречи на членовете на Конгреса да търгуват с акции.

12.07.2024 17:00 2мин. четене

Популярен икономист прогнозира ръст на златото, но остава скептичен към Биткойн

Питър Шиф, известен икономист и критик на Биткойн, прогнозира, че на фона на променящата се пазарна динамика златото ще се представи по-добре от водещата криптовалута.

12.07.2024 16:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.