Home

Великобритания е излязла от рецесията по-бързо от прогнозите

28.06.2024 20:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания е излязла от рецесията по-бързо от прогнозите

Преразгледаните данни на Службата за национална статистика разкриха, че британската икономика е излязла от рецесията по-бързо от първоначалните оценки, като през първото тримесечие на тази година БВП е нараснал с 0.7%, което надхвърля първоначалната оценка от 0.6%.

Тази актуализация идва след 2 последователни тримесечия на спад през втората половина на 2023 г. и само няколко дни преди изборите, на които социологическите проучвания дават предимство на Лейбъристката партия, водена от Киър Стармър, пред Консервативната партия на министър-председателя Риши Сунак. Въпреки тримесечния ръст по-широките икономически перспективи остават предизвикателство за Сунак. БВП за първото тримесечие е само с 0.3% по-висок от този за предходната година, което е малко над първоначалната оценка от 0.2%.

Реалният разполагаем доход на домакинствата, мярка за стандарта на живот, е с 0.6% по-нисък на глава от населението през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение с последното тримесечие на 2019 г., преди Ковид пандемията. Адам Корлет от Resolution Foundation подчерта, че ръстът на доходите през този парламентарен мандат е бил един от най-слабите от 50-те години насам. Справянето с това забавяне на жизнения стандарт е ключово предизвикателство за победителя в изборите.

Британската икономика изпитва затруднения от последните избори насам поради пандемията, високата инфлация след нахлуването на Русия в Украйна и търговските проблеми след Брекзит. През първото тримесечие на 2024 г. икономиката е с 1.8% по-силна от тази в края на 2019 г., което е най-слабият резултат сред икономиките на Г-7, с изключение на Германия.

Въпреки силния старт на 2024 г., с най-бързия растеж от края на 2021 г., Английската централна банка (BoE) прогнозира растеж на БВП през второто тримесечие от 0.5%. Реалният разполагаем доход на глава от домакинството нарасна с 2.4% през изминалата година поради бързото нарастване на заплатите. Въпреки това BoE разглежда това по-скоро като отскок, отколкото като начало на устойчив растеж, оценявайки основния темп на растеж на около 0.25% на тримесечие. Правителството прогнозира, че годишният растеж ще нарасне от 0.8% през тази година до близо 2% през следващите години.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изявлението на председателят на Федералния резерв повлия на златото

Във вторник цените на златото отбелязаха повишение, отчасти стимулирано от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, които засилиха очакванията за потенциално намаляване на лихвения процент през септември.

16.07.2024 18:00 1мин. четене

Акциите на MicroStrategy се покачват с 15% на фона на Биткойн ралито

В понеделник акциите на MicroStrategy поскъпнаха с 15%, следвайки двуцифрения ръст на Биткойн до $65,000.

16.07.2024 16:00 1мин. четене

Stripe разширява крипто услугите си в Европа с новаторска интеграция

Stripe разшири интеграцията си с криптовалути в Европа, като даде възможност на клиентите в ЕС да купуват Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други криптовалути, използвайки издадените от Stripe кредитни или дебитни карти.

16.07.2024 15:30 1мин. четене

Kraken даде официален срок за изплащанията от Mt. Gox

Kraken, борса за криптовалути, обяви, че е получила средства от фалиралата крипто борса Mt. Gox, според изявление по електронната поща.

16.07.2024 14:32 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.