НАЧАЛО Други

Войната в Близкия изток срина валутата на Израел

октомври 17, 2023 7:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Близкия изток срина валутата на Израел

В понеделник израелският шекел надхвърли 4 шекела за щатски долар - ниво, невиждано от 2015 г. насам. Тъй като конфликтът между Израел и Хамас продължава, стойността на шекела продължава да се понижава.

Откакто Хамас предприе изненадваща атака срещу Израел на 7 октомври, шекелът се обезцени с около 4% спрямо долара. В понеделник той се търгуваше за 3,9981 за долар. Пазарните участници смятат, че границата от 4 шекела за долар е значителен праг, въпреки че Централната банка на Израел не е определила интервенционен обменен курс.

За да противодейства на тази тенденция, Банката на Израел обяви решението си да продаде чуждестранна валута на стойност 30 млрд. долара с цел стабилизиране на шекела. Този ход идва в резултат на очакваното намаляване на лихвените проценти от страна на централната банка, което започва от 23 октомври.

Освен това банката заяви намерението си да осигури до 15 млрд. долара доларова ликвидност на пазарите чрез суапови механизми. Централната банка на Израел потвърди ангажимента си да следи отблизо развитието на ситуацията и да използва наличните си инструменти, ако сметне за необходимо.

Последният случай на интервенция на централната банка се случи през 2021 г., когато тя закупи милиарди долари, за да ограничи поскъпването на израелската валута. Този път подходът е различен, тъй като банката възнамерява открито да продава долари, за да поддържа стабилността и функционалността.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.