НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай са разпродали $74 милиарда в американски ценни книжа за една година

27.04.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай са разпродали $74 милиарда в американски ценни книжа за една година

Значителното намаление на притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа през последната година, възлизащо на повече от $74 милиарда, отразява значима промяна в глобалната икономическа динамика.

Намалените китайски притежания, спаднали от $849 милиарда на $775 милиарда между второто тримесечие на 2023 г. и второто тримесечие на 2024 г., отбелязват най-ниското равнище от 2009 г. насам. Тази тенденция съответства на изявленията на руския външен министър Сергей Лавров, който подчертава намаляващата зависимост от щатския долар в двустранната търговия между Русия и Китай.

Твърдението на Лавров, че Русия и Китай значително са намалили използването на долара във взаимната си търговия, подчертава по-широкото отдалечаване от зависимостта от долара. Тъй като над 90% от разплащанията между Русия и Китай вече се извършват в съответните им национални валути, двете страни активно диверсифицират финансовите си транзакции въпреки съпротивата на западните държави.

Коментарите на Лавров също така хвърлят светлина върху нарастващото икономическо сътрудничество между страните от Общността на независимите държави (ОНД), която обхваща страните от бившия Съветски съюз. Въпреки натиска от страна на САЩ и ЕС да се въздържат от сътрудничество с Русия и Беларус, търговските потоци в региона на ОНД се разшириха, надхвърляйки $100 милиарда, демонстрирайки устойчивост срещу външните санкции.

Както заяви Лавров, тези събития са сигнал за постепенна, но неизбежна промяна в доминиращата роля на долара в световните финансови системи. Непрекъснатите усилия на Русия, Китай и други държави да укрепват икономическите връзки извън традиционната рамка, контролирана от щатския долар, предполагат пренастройване на международните икономически отношения през следващите години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Очаква се важно съобщение, което може да бъде проблем за долара

Финансов експерт прогнозира важно съобщение, което може да окаже огромно влияние върху щатския долар. Всъщност се очаква, че на предстоящото събитие алиансът БРИКС ще ускори усилията си за дедоларизация.

30.05.2024 10:30 1 мин. четене

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.