НАЧАЛО Други

Войната в Близкият изток започва да притеснява американските инвеститори

октомври 16, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Близкият изток започва да притеснява американските инвеститори

Засилващият се конфликт в Близкия изток, породен от израелската офанзива срещу Хамас, поражда опасения сред търговците и инвеститорите за потенциално безотчетно въздействие върху инфлацията в САЩ.

Цените на петрола се повишиха с близо 6% в петък на фона на опасенията от израелска сухопътна атака срещу Газа, което накара инвеститорите да потърсят убежище в дългосрочния държавен дълг на САЩ.

Макар че акциите в САЩ затвориха предимно с понижения, търговците на инфлация запазиха очакванията си индексът на потребителските цени да се движи в границите 3-3.6% месечно до март.

Пазарното внимание е съсредоточено върху потенциалното участие на големи държави-производителки на петрол като Саудитска Арабия и Иран, което би могло да разпали отново инфлацията в САЩ. Международният валутен фонд и Европейската централна банка остават бдителни по отношение на инфлационния натиск.

Майкъл Рейнолдс от Glenmede отбеляза:

“Ако основните страни производителки на петрол влязат в конфликта, именно там се крие големият риск за повишаване на инфлацията”.

Исторически погледнато, след Йом Кипур войната през 1973 г. държавният дълг на САЩ поскъпна поради статута си на сигурно убежище, но инфлацията продължи да нараства повече от година, изострена от петролното ембарго през 1973-1974 г. Индексът S&P 500 трудно се възстанови, отразявайки влиянието на инфлацията.

Геополитическото напрежение не попречи на ръста на индустриалния индекс Dow и S&P 500, но индексът на волатилността VIX се повиши. По-рано икономическата устойчивост на САЩ и устойчивата инфлация бяха довели до очаквания за повишаване на лихвените проценти от страна на Фед през декември.

Цените на петрола, освен ако не се повишат значително, може да не предизвикат неоснователно безпокойство у централните банкери. Данните показват трудности при понижаването на инфлацията в САЩ до 2%.

Освен това Джон Фарауел от Roosevelt & Cross подчерта значението на петрола, акцентирайки върху повишената несигурност и дилемата на Фед.

Ключовите събития през тази седмица включват изказвания на представители на Фед, проучване на производствения сектор в щата Ню Йорк, продажби на дребно в САЩ, промишлено производство и доклада на Фед, познат като “Бежова книга“.

Като цяло ескалиращият конфликт в Близкия изток създава потенциални рискове за световните пазари и инфлацията, което изисква внимателно наблюдение както от страна на инвеститорите, така и от страна на политиците.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.