НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай обменя трилиони юани с 29 държави

04.04.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай обменя трилиони юани с 29 държави

Китай се стреми да подкрепи суаповете в местна валута с 29 развиващи се страни на обща стойност 4 трилиона юана, което се равнява приблизително на $553.49 милиарда.

Тези двустранни валутни суапове имат за цел да увеличат възможностите за търговия и инвестиции, като създадат защитна мрежа за местните валути. Валутните суапове, обичайна практика между централните банки, дават възможност на държавите да обменят валутите си, като намаляват рисковете, свързани с обменните курсове, и поддържат гъвкавост при използването на валутата.

Важно е да се отбележи, че тези суапове няма да включват щатския долар, което подчертава акцента върху местните валути при всички трансакции. Този подход гарантира, че централните банки могат да участват в значителен обмен, използвайки съответните си валути, като по този начин насърчават активната търговия на местните пазари. Китай също така обмисля да включи всички държави от БРИКС в тази инициатива за валутен суап.

Според Пан Гуншън, управител на Китайската народна банка, тези валутни суапове ще служат като ценен инструмент за осигуряване на спешна ликвидност по време на финансови кризи или банкови сривове, от което ще се възползват както БРИКС, така и други развиващи се страни.

Китай призовава азиатските държави да се присъединят към това споразумение, като подчертава взаимните ползи за участващите икономики. Непрекъснатият обмен на валути ще спомогне за поддържане на стабилността и ликвидността на местните валути, като осигури достъпност в случай на нужда.

Този ход към валутен суап е в съответствие с по-широката стратегия на алианса БРИКС за намаляване на зависимостта от щатския долар. Гуншън изтъкна значението на валутните суапове на Китай в международните усилия за облекчаване на спасителните мерки, ръководени от МВФ, като допълнително подчерта значението им за глобалната финансова стабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.