НАЧАЛО Други

БРИКС насочва погледа си към Европа

27.04.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС насочва погледа си към Европа

Алиансът БРИКС разширява фокуса си към Европа, а балканската държава Сърбия се очертава като потенциален член.

Миналата година Сърбия официално изрази намерението си да се присъедини към БРИКС, като се стреми да стане първият европейски член на блока. Неотдавнашните събития показват, че БРИКС откликва на интереса на Сърбия, която получи покана да участва в следващата среща на върха в Русия. Ако Сърбия получи членство, това ще означава значителна стратегическа промяна в международното ѝ подреждане и ще отбележи исторически прецедент за БРИКС.

Икономическите перспективи на Сърбия се подобряват, както показват последните актуализации на Световната банка. Оценките за икономическия растеж бяха преразгледани нагоре до 3.5% за 2024 г., като прогнозите достигат 4% до 2026 г. Очаква се инфлацията да намалее от 5% през 2024 г. до 3.2 % през 2026 г., а фискалният дефицит се предвижда да намалее до 1.5% през следващите години.

Нарастващото икономическо влияние на Индия в рамките на БРИКС променя формата на блока, като се стреми да диверсифицира членството отвъд търговските отношения, ориентирани към Китай. Въпреки това остават предизвикателства, включително управлението на различни икономики и балансирането на вътрешните различия.

Усилията за разширяване на БРИКС се простират отвъд членството до застъпничество за реформи в световни финансови институции като МВФ и Световната банка. Блокът се стреми към справедливо представителство и насърчава използването на местни валути в търговията, за да се намали зависимостта от доминиращите световни валути.

Успехът на разширяването на БРИКС в Европа и на по-широките му цели зависи от разрешаването на вътрешните различия и ефективното му позициониране на световната сцена. Взаимодействието между влиянието на Китай и реакциите на другите държави от БРИКС, особено на Индия, ще определи бъдещата динамика на блока.

Това разширяване предоставя възможности и предизвикателства, особено за страни като Сърбия, като потенциално открива нови геополитически и икономически пътища. Резултатът от съюза на Сърбия с БРИКС ще определи способността ѝ да се възползва от тази значителна промяна.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.