НАЧАЛО Регулации

Турция ще регулира пространството на криптовалутите през 2024 г.

октомври 28, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турция ще регулира пространството на криптовалутите през 2024 г.

Годишната програма на турския президент за 2024 г., представена на 25 октомври, е значителна стъпка към регулирането на криптовалутите в Турция.

Програмата поставя ясна цел: до 2024 г. да се финализира цялостното регулиране на криптовалутите, като предлага поглед върху подхода на правителството към дигиталните активи.

В член 400.5 от програмата се очертават плановете за проучване и дефиниране на криптоактивите, като се подчертава ангажиментът на правителството за създаване на правна рамка. Това включва насоки за данъчно облагане на криптовалутите, което е критичен аспект от управлението на този бързо развиващ се сектор. Освен това програмата има за цел да дефинира доставчиците на криптоактиви, включително борсите.

Въпреки че програмата е забележителна стъпка, тя не навлиза в сложните детайли на предложените разпоредби. Конкретните механизми за опериране и облагане с данъци на криптовалутите все още не са напълно определени, като подлежат на по-нататъшно обсъждане и развитие.

Спешната необходимост от регулиране се обуславя от нарастващия интерес на Турция към дигиталните валути. Проучване от 2022 г. разкрива, че Турция заема второ място в световен мащаб по заявки за търсене, свързани с криптовалути.

Приблизително 5.5% от населението активно търси информация за криптовалутите. Този рязък ръст на интереса се дължи главно на продължаващата инфлационна криза, която кара мнозина да се обърнат към криптовалутите като хедж срещу обезценяването на местната фиатна валута.

Нещо повече, в страна, бореща се с висока инфлация, приемането на криптовалути непрекъснато се увеличава. Проучване на KuCoin, петата по големина борса за криптовалути в света, показва, че през последните 18 месеца приемането на криптовалути в Турция е нараснало от 40% на 52%. Привлекателността на дигиталните активи като алтернативно средство за съхранение на стойност става все по-очевидна.

Тъй като Турция се придвижва към цялостно регулиране на криптовалутите, очевидно е, че правителството цели да създаде правна рамка, гарантираща защита на потребителите, финансова стабилност и насърчаване на растежа на индустрията на криптовалутите в нейните граници.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Криптовалутите са сериозна заплаха според сенатор Елизабет Уорън

В четвъртък в ефира на CNBC американският сенатор Елизабет Уорън заяви, че криптовалутата представлява най-новата глобална заплаха.

декември 9, 2023 18:00 2 мин. четене

Нови данъчни облекчения за дългосрочните притежатели на крипто в Япония

Япония има за цел да въведе нова данъчна структура за дружества, които притежават криптовалути като дългосрочни активи.

декември 7, 2023 9:00 1 мин. четене

Великобритания очаква дигиталния паунд да бъде готов до средата на десетилетието

Британските законодатели наблегнаха на предпазливото въвеждане на дигитален паунд в ограничени количества първоначално, за да се намалят рисковете от потенциално източване на банкови сметки, както се посочва в неотдавнашен доклад.

декември 5, 2023 17:00 2 мин. четене

Солени глоби за неплатени данъци от криптовалути във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство засилва усилията си да наложи спазването на неплатените крипто данъци, като призовава потребителите на криптовалути доброволно да разкрият всички капиталови печалби или доходи, свързани с дигитални активи като криптовалути, незаменяеми токени (NFT) и токени за комунални услуги.

ноември 30, 2023 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.