НАЧАЛО Други

Още един съюз по стъпките на БРИКС срещу долара

май 3, 2023 21:02 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още един съюз по стъпките на БРИКС срещу долара

БРИКС представлява група от пет доминиращи икономики в световен мащаб, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Страните планират да въведат нова валута, за да намалят влиянието на Съединените щати върху световния търговски пазар.

Неотдавна Египет прояви интерес да се присъедини към организацията и се появиха спекулации относно възможността да адаптира новата валута. Въпреки затрудненията в икономиката и слабата държавна валута, Египет изглежда предпочита БРИКС като средство за решаване на паричните си проблеми.

През последните две години интересът на Египет към алианса нарасна, като ключов фактор за това е постепенното развитие на финансова система, която не е свързана с долара.

През март тази година Кайро зае позиция в капитала на Новата банка за развитие (НБР), разработена от алианса, отбелязвайки първата конкретна стъпка към присъединяване към БРИКС. ОАЕ, Бангладеш и Уругвай също вече предприеха тази стъпка.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Байдън изразява загриженост за банковата система на САЩ – цените на Биткойн спадат


Египет присъства на срещите на върха на БРИКС през 2017 г. и 2022 г. и се очаква да участва в предстоящата среща на върха в Южна Африка, която ще се състои през август. Въпреки че няма гаранция за официално присъединяване на още държави към БРИКС по време на срещата на върха, темата за новите членове и новата валута се очаква да предизвика значителен интерес.

Освен това Индонезия се присъедини към нарастващия списък на страните, които се отказаха от уреждането на външната търговия в щатски долари и вместо това започнаха да използват местната си валута.

Африканската държава се надява да се откъсне от зависимостта, свързана с щатския долар, което ще бъде от полза за нейната икономика и ще подпомогне формирането на резерви за решаване на проблемите с ликвидността. Това формиране ще позволи на Египет да се справи по-добре с глобалните кризи чрез икономиката на страните членки.

Това поставя долара на по-заден план, тъй като развиващите се страни дават приоритет на родните си валути за глобалната търговия. САЩ ще се затруднят да финансират дефицита си, което създава предпоставки за предстояща финансова катастрофа.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн: Положителната тендеция може да тласне актива до $100,000


Други желаещи да изместят доларът

ССПЗ е съюз на шест богати на петрол държави: Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман, Катар и Бахрейн. Смята се, че освен БРИКС, държавите от ССПЗ също могат да създадат проблеми за щатския долар.

През май 2023 г. страните от ССПЗ за първи път от създаването си през 1981 г. преминаха границата от $3 трилиона в БВП. Освен това Arab News цитира служител на Световната банка, според когото БВП на страните от ССПЗ може да достигне $13 трилиона преди следващите две десетилетия. Следователно, докато БРИКС се стреми да се опълчи на щатския долар, държавите от ССПЗ също са на път да го притеснят в световния финансов сектор.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.