НАЧАЛО Биткойн

Криптовалути и блокчейн: Какво се случи през 2020 година?

януари 2, 2021 13:53 16 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалути и блокчейн: Какво се случи през 2020 година?

Е, несъмнено можем да кажем, че 2020 година беше вълнуваща от множество гледни точки. През изминалата година станахме свидетели на толкова много развития в крипто пространството, които реално водят до това, че криптовалутите не са просто една временна мания, която ще си замине - напротив. Криптовалутите се установяват в новия свят и все повече хора започват да го разбират.

Да, наистина този вирус промени животите на много хора. Преустановихме социалните контакти. Променихме начините, по които работим. Затвориха университети и училища. Всичко това повлия много негативно на милиарди души. За наша всеобща радост, може би се вижда краят на тази пандемия с откритието на ваксината, която вече се разпространява навсякъде и масовото ваксиниране започна. 


Нека погледнем назад и видим какво точно се случи с криптовалутите и блокчейн пространството през 2020 година и разгледаме заедно кои бяха най-нашумелите теми в сферата, какви събитие се случиха, какви нови тенденции се появиха, по какъв начин реагираха цените на активите на пандемията от коронавирус и други.

Интересът на институционалните инвеститори

Едно от нещата, с които със сигурност можем да запомним 2020 година, що се отнася до криптовалутното пространство, е, че все повече от големите институционални инвеститори се насочиха към крипто и заложиха милиони, дори милиарди, което е показателно за навлизането на Биткойн и алткойните в мейнстрийма.


Големи имена в света на финансите правят огромни залози на крипто като тяхната вяра в бъдещето на криптовалутите утвърждава тезата, че Биткойн вече е стабилен запас от стойност.


Сред тези имена ще намерите Grayscale Investments, които притежават цели $19 милиарда в Биткойн, което ги прави най-големия институционален инвеститор в актива.

Също така всеки следи отблизо MicroStrategy– компания за бизнес разузнаване – която инвестира над $1,1 милиарда в Биткойн, превръщайки криптовалутата в свой основен резервен актив. 

Други имена, които трябва да отбележим са;

  • хедж фондът Skybridge Capital на Антъни Скарамучи, който през декември инвестира $25 милиона
  • застрахователният гигант MassMutual инвестира $100 милиона в Биткойн през декември
  • Guggenheim Partners, които инвестират 10% от своя макрофонд на стойност $5 милиарда

Биткойн халвинг


В протоколът на Биткойн има заложено събитие, което на всеки четири години намалява наградата от добив на Биткойн блок наполовина. Това събитие се нарича халвинг, като през май 2020 година, мрежата намали блок наградата от 12.5 на 6.25 BTC.


Може да се каже, че халвинга е решението на проблема с инфлацията на токените. Реално след всяко такова събитие, освен, че самата награда намалява, същото се случва и с инфлацията на токени.

Биткойн е проектиран, за да бъде ценен, Ще има определен брой токени (21 милиона) и инфлацията ще се запази, като се забави нейното разпределение чрез халвинга. Това без съмнение е едно от най-важните събития в историята на криптовалутата.

Що се отнася до влиянието на халвинга върху цената на актива и върху самата мрежа, данните не са категорични, така че да може да се определи конкретна тенденция. Въпреки това можем да кажем, че със сигурност малко или много това събитие повлия на цената на BTC през 2020 година.


Следващият халвинг се очаква да се състои около 7-ми май 2024 година.

PayPal навлиза в крипто

На Биткойн му трябваха 12 години, за да спечели 100 милиона потребители. След това, само за един месец, мрежата допълнително спечели потенциални 300 милиона потребители, тъй като гигантът PayPal обяви, че ще позволи на потребителите да купуват, продават и държат Биткойн (BTC), Етериум (ETH), Биткойн Кеш (BCH) и Лайткойн (LTC).


Клиентите също така ще могат да използват криптовалутите да пазаруват при над 26 милиона търговеца в мрежата на компанията към началото на 2021 г.

 

Paypal се надява да окуражи употребата на виртуални монети и да подготви мрежата си за нови дигитални валути на централни банки или корпорации. 

“Това вече оказва огромно въздействие“, заявиха от Pantera Capital през ноември. “В рамките на четири седмици след пускането на живо, PayPal вече купува почти 70% от новото предлагане на Биткойн.“

Следващият месец Pantera актуализира:


В рамките на два месеца от пускането на живо, PayPal вече купува повече от 100% от новото предлагане на Биткойн.


Етериум 2.0

Етериум общността от край време търси решение за проблемите с мащабируемостта и сигурността на мрежата, като в крайна сметка преход от алгоритъма за добив, базиран на доказателство за работата (както функционира и Биткойн мрежата) към доказателство за работа може да се окаже точно това, което се търси.

Етериум 2.0 е дългоочаквана актуализация на мрежата, която както споменахме по-горе ще промени изцяло концепцията за добив на криптовалутата на блокчейна. 


Доказателството за залог има за цел да осигури по-енергийно ефективен метод за защита на мрежата, като изисква валидаторите да заключат етери (ETH) в договор за залагане (стейкинг), вместо да решават криптографски пъзели с помощта на изчислителна мощ.

След множество отлагания на старта, на 1-ви декември 2020 година, малко след 14:00 (българско време), генезисният блок на новата верига на Етериум 2.0 (beacon chain) най-накрая видя бял свят.

Регулация на криптосферата


През 2020 година множество правителства обявиха плановете си да регулират крипто пространството като въведат нови закони за облагането на нововъзникналия клас активи с данъци, както и строгото следене на транзакциите с цел предотвратяване на престъпни практики като пране на пари и финансиране на тероризъм.

На 9-ти декември няколко министерства във Франция съвместно въведоха заповед, целяща да предотврати анонимни транзакции с дигитални активи, като забрани анонимни крипто сметки.

На 1-ви декември, комисията по планиране и финанси на националното събрание на Южна Корея прие изменения в данъчното законодателство на страната, в които нов режим на данъчно облагане на криптовалути ще влезе в сила през януари 2022 г.


В Индия пък, централното бюро за икономическо разузнаване на министерството (CEIB) представи проект, който предлага облагане с 18% данък върху търговията с BTC.

Изпълнителният клон на Европейският съюз изложи планове за създаване на цялостна регулаторна рамка за дигиталните активи. Наречен “Регламент за пазарите на крипто активи” (MiCA), законопроектът ще даде яснота за това какво представлява “крипто актив“, както и дефиниции за различни подкатегории на токените.

Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN), агенция към Министерството на финансите на САЩ, предложи нов набор от правила, които ще изискват от финансовите институции да водят отчет за определени транзакции, изпратени до частни портфейли за криптовалута.

SEC срещу Ripple


От доста време в криптосферата се води спор дали XRP на Ripple се определя като ценна книга и дали правилата за предлагане на ценни книжа се отнасят до алткойна. 


Ripple ще бъде съден от SEC за предполагаема продажба на нелицензирани ценни книжа под формата на XRP токени, според Fortune.

Въпреки съдебни дела и грубо разделяне между първоначалните основатели, Ripple оцеля, за да се превърне в една от най-богатите компании на финтех индустрията, с резерв – главно в XRP -, който теоретично може да струва почти 25 милиарда долара, дори след драматичните 13,5% спад в цената на криптовалутния токен след новината за потенциалното съдебно дело.

Ripple публикува на уебсайта си документ, в който обяснява позицията си.

“Като се твърди, че разпределението XRP от страна на Ripple са инвестиционни договори, като същевременно се поддържа тезата, че Биткойн и Етериум не са ценни книжа, Комисията избира кои виртуални валути са ‘победители’ и кои са ‘губещи’, унищожавайки базираната в САЩ, благоприятна за потребителите иновация.”

В крайна сметка множество от големите крипто борси започват да прекратяват търговията с XRP, което повлиява значително на цената на актива. Засега най-значителните сред тях са Coinbase, Bittrex, OKcoin, Bitstamp, eToro.

Дигитални валути на централни банки

Една от може би най-нашумелите теми за изминалата година беше дигиталните валути на централните банки или CBDC.


Много страни вече изложиха плановете си за интегриране на такъв тип дигитална валута, като при голяма част от тях вече са започнали и тестове.

В скорошен законопроекта се посочва, че юанът е официална валута на Китайската народна република, независимо дали е във физическа или дигитална форма. Големият китайски град Шънджън стартира пилотна програма за популяризиране на дигиталния юан с публично раздаване.

Японската централна банка обяви плановете си да започне да тества дигитална валута на централната банка, базирана на доказателство за концепция, през 2021 г. Появиха се допълнителни подробности за подхода на институцията към развитието и сътрудничеството, с индикации, че частният сектор е готов да играе основна роля, поне във фазата на тестване.

От 2021 г. Централната банка на Република Турция (CBRT) ще тества дигитална валута на централната банка (CBDC).

Според доклад на Bloomberg шведският министър на финансовите пазари Пер Болунд обяви, че е в ход проучване, изследващо перспективите на страната за употребата на цифрова валута, и вероятно ще приключи през ноември 2022 г.

В онлайн панелна дискусия за политика, проведена на 12-ти ноември, Лагард заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не се “състезава да бъде първа“ в усилията си да пусне дигитална валута на централната банка (CBDC). Тя обаче заяви, че резултатите от консултацията, която централната банка стартира през октомври относно дигитално евро, ще бъдат готови през януари 2021 г.

Централната банка на Саудитска Арабия (SAMA) и Централната банка на Обединените арабски емирства (CBUAE) казват, че двойна валута на Саудитска Арабия и Централната банка на ОАЕ (CBDC) е технически приложим след успешен пилотен тест.

Това е само една част от страните, които проучват дигиталните валути на централните банки като можем да добавим, че Австралия, Бахамските острови, Канада, Норвегия, Испания, Русия и много други проучват възможността за интегриране на своя собствена дигитална валута.


Децентрализирани финанси (DeFi)

Друга много нашумяла тема през последната година бяха децентрализираните финанси. 

DeFi е съкращение от “децентрализирано финансиране“, общ термин за различни финансови приложения в крипто или блокчейн пространството, насочени към елиминиране на нуждата от финансовите посредници.

Най-популярните видове приложения на DeFi включват:

Децентрализирани борси (DEX): това е тип обмен, който свързва потребителите директно, за да могат да търгуват криптовалути помежду си, без да се доверяват на посредник с парите си. Примери за такива борси за Uniswap и Sushiswap.

Стабилни монети: Криптовалута, която е свързана с актив извън пространството на криптовалути (долар или евро например), за да стабилизира цената. Най-големите стабилни монети са USDT, USDC, TUSD, PAX, BUSD

Платформи за кредитиране: Тези платформи използват интелигентни договори, за да заменят посредници като банки, които посредничат при кредитирането. Такива платформи са Aave, Compound, Maker и много други.

Wrapped“ биткойни (WBTC): Начин за изпращане на Биткойн към мрежата на Етериум, така че Биткойн да може да се използва директно в DeFi системата на Етериум. WBTC позволяват на потребителите да печелят лихви върху биткойните, които те отпускат чрез децентрализираните платформи за кредитиране, описани по-горе.

Пазари за прогнозиране: Пазари за залагане на резултата от бъдещи събития, като избори. Целта на DeFi версиите на пазарите за прогнозиране е да предлагат същата функционалност, но без посредници.

В допълнение към тези приложения, около тях възникнаха нови DeFi концепции:

Yield-farming: За опитни търговци, които са готови да поемат риск, има т.нар. yield-farming, при който потребителите сканират различни DeFi токени в търсене на възможности за по-голяма възвръщаемост.

Добив на ликвидност: Когато DeFi приложенията привличат потребителите към тяхната платформа, като им дават безплатни токени. Това е най-разпространената форма на yield-farming досега.

DeFi пространството е едно от най-вълнуващите неща в криптосферата за 2020 година, като с нетърпение следим какво ще се случи през следващите 12 месеца.

COVID-19


2020 година беше тежка по отношение на здравното състояние на световното население. Нововъзникналият коронавирус COVID-19 удари тежко световната икономика след наложените локдауни по целия свят. Милиони бизнеси затвориха своите врати, а милиони други се опитват да свържат двата края. Да не говорим за хората, които са загубили работите си и тези, които са останали на улицата.

Вирусът наистина разтресе света, но как се отрази на криптовалутите?

Известният финансов историк д-р Найл Фъргюсън казва, че “COVID-19 е добър за Биткойн и за криптовалутите като цяло“.

В статията на Bloomberg (озаглавена: “Биткойн печели монетарната революция COVID-19“), публикувана в неделя (29-ти ноември), Фъргюсън казва, че “преживяваме монетарна революция, толкова многостранна, че малцина от нас разбират пълното степен“. Той казва, че тази революция се движи от “технологична трансформация на интернет“ и че тя се “ускорява“ от настоящата пандемия COVID-19.

COVID-19 е добър за Биткойн и за криптовалутите като цяло.

Първо, пандемията ускори напредъка ни в по-дигитална дума: Това, което можеше да отнеме 10 години, беше постигнато за 10 месеца. Хората, които никога преди не са рискували онлайн транзакция, са били принудени да опитат поради простата причина, че банките са били затворени.

Второ, и в резултат на това пандемията значително увеличи излагането ни на финансов надзор, както и на финансови измами. И двете тенденции са добри за Биткойн.

Биткойн през 2020 – нови върхове и перспективи

Биткойн почти утрои цената си през 2020 г. и завършва годината близо до $29,000, като Етериум е с 450% нагоре.

BTC отчете нов рекорд над $29,000 в началото на четвъртък.

Въпреки незначителния спад, криптовалутата номер едно по пазарна капитализация наблюдава третия си пореден месец на печалба, постижение, последно постигнато през второто тримесечие на 2019 г. Криптовалутата е скочила с над 45% само този месец и е на път да завърши 2020 г. с поне 290% печалба.

Ценовото рали поставя BTC пред традиционните активи като златото и акциите. Тази година жълтият метал е спечелил 25%, а S&P 500, референтният индекс на Wall Street, е добавил 15%.

Годината 2020 ще остане в историята като период на зреене за Биткойн като макро актив, като видни публично регистрирани компании като MicroStrategy диверсифицират своите парични резерви в криптовалутата.

Повечето наблюдатели очакват продължение на ралито през 2021 г. 

Дългосрочните икономически въздействия на COVID са неизвестни. Тъй като обаче все още сме в средата на големи икономически сривове и историческа нестабилност, вярвам, че Биткойн / крипто ще продължи да се увеличава и ще бъде на [гребена на вълната] на положителната промяна”, каза Чанпен Джао, главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Binance в новогодишно послание.

Анализаторите от инвестиционно-банковия гигант JPMorgan предвиждат, че нарастващото приемане на Биткойн ще навреди на цената на златото.

Въпреки това, в краткосрочен план може да се види корекция, ако притокът на спот пазарите от институционални инвеститори се забави, според Ки Янг Джу, главен изпълнителен директор на доставчика на данни за криптовалути CryptoQuant.

Не сме имали значителни изходящи потоци в Coinbase от $23,000”, каза Джу. 

“Прехвърлените токени намаляват и коефициентът на потока на средства за всички борси се увеличава. От 25-ти декември притежанията на BTC в Grayscale са 607,000”

От техническа гледна точка, $27,300 са ключова подкрепа, която, ако бъде пробита, ще отвори вратите за спад до $25,300, според ежедневния имейл на EQUOS, включващ анализ на Биткойн.

Близнаците Уинкълвос – ранни осиновители и Биткойн бикове

Близнаците Уинкълвос фигурират в различни статии в CryptoDnes от старта ни. През 2020 година, те продължиха допринасят за пространството и да нагнетяват вълнението около новия клас активи.

В началото на новото десетилетие, известният в бранша Тайлър Уинкълвос, съосновател и изпълнителен директор на борсата за криптовалути и попечителска компания Gemini Trust, сподели мнението си за бъдещето на криптовалутите в рамките на следващите десет години.

Според него криптовалутите вече се превръщат в нещо повече от нишова технология и форма на пари и ще играят съществена роля в ежедневието ни в обозримо бъдеще.

“Днес криптовалутата все още е нишова технология и форма на пари. Не е от решаващо значение за ежедневието ви като например имейла или други уеб приложения, но нашата теза е, че това ще се промени – то вече се променя, ако се вгледате достатъчно отблизо.”

Тайлър спомена, че хората биха избрали този клас активи поради свободата, която предлага – а всеки иска повече свобода.

“Криптовалутата ще допринесе толкова за вашата лична свобода, колкото изобретяването на печатницата, личния компютър и ранния интернет.”

Последното десетилетие беше важно за Биткойн по отношение на възвръщаемостта на пазара, като се има предвид, че активът е само на десет години. Всъщност BTC беше оценен като най-добре представящият се актив за последното десетилетие (2009 – 2019).

Тайлър Уинкълвос също така сподели в Twitter подкрепата си за Биткойн в отговор на инвеститорите, които поставят под въпрос стойността на притежаването на криптовалути и злато.

Джейк Червински от Compound Finance сподели публикация на 12-ти май, в която написа, че обмисля да инвестира в злато в допълнение към Биткойн.

Червински обясни, че интересът му към благородните метали идва в отговор на плана на Министерството на финансите на САЩ да заеме повече от 3 трилиона долара, за да финансира програми за подпомагане на COVID-19. 

Изпълнителният директор на Shapeshift и дългогодишен привърженик на криптовалутите, Ерик Ворхийс, оговори на оригиналната публикация на Червински, като заяви, че “притежаването на злато е много умен ход”.

В отговор, Тайлър сподели, че притежаването на Биткойн е “много, много умен ход”, едва ли не намеквайки, че Биткойн е по-добрия актив. 


В дълга блог публикация, близнаците Уинкълвос подробно обясниха как паричните политики на правителството на САЩ и Федералния резерв правят много вероятни перспективите за хиперинфлация. 

Биткойн предприемачите казват, че американският дълг може да набъбне до $29 трилиона през 2021 г. от $22 трилиона в началото на 2020 г. 

С появата на Covid-19, близнаците Уинкълвос казват, че светът сега е изправен пред планина от дългове.

“От 2009 до 2019 г. съотношението на дълга към БВП на САЩ нарасна от 83% на 106% – след COVID е на път да достигне 135% до септември тази година. В заключение, съотношението на дълга към БВП на САЩ ще нарасне повече тази година, отколкото през предходното десетилетие. Съотношението на дълга към БВП на Китай е 300% в началото на пандемията COVID и е нараснало до 318% към първото тримесечие на 2020 г. Останалата част от света не се справя по-добре.”

Въпреки че има няколко варианта за справяне с огромния дълг, BTC магнатите отбелязват, че правителството вероятно ще следва стратегия, която ще намали стойността на щатския долар чрез инфлация.

Когато централната банка избере да следва мека стратегия по подразбиране, тя се насочва към определен процент на инфлацията и продължава да печата достатъчно пари, за да я удари. Веднъж постигнат, този целеви процент на инфлация намалява задълженията на държавния дълг със същия процент.

Въпреки че златото е изпитаният хедж срещу инфлация, ранните инвеститори в BTC посочват, че благородният метал е по-незначителен в сравнение с Биткойн в много аспекти, включително предлагането и преносимостта. Предлагането на златото може да не е толкова много на Земята, но то е изобилно в космоса. Също така, златото може да бъде много трудно да се движи по време на криза.Междувременно, предлагането на BTC завинаги е фиксирано на 21 милиона. Флагманската криптовалута също може лесно да се прехвърля навсякъде по света 24/7.

Тайлър и Камерън Уинкълвос също така направиха една изключително екстравагантна прогноза за цената на Биткойн.


Те смятат, че активът ще достигне $500,000 за монета по време на интервю с Питър Маккормак.

Въпросът в наше мнение е не толкова дали ще стигне до $500,000, а колко бързо“, каза Тайлър пред Маккормак по време на епизода на подкастa от 23-ти октомври.

Неговата теза взема под внимание пазарната капитализация на златото и теоретичното разпределение на централната банка.

Бих казал, че Биткойн на цена от $500,000 всъщност е доста консервативно [предположение] и играта дори не е започнала”, отбеляза Камерън.

Ходовете на MicroStrategy и други, които купуват значителни количества Биткойн за своите резерви, изглежда показват, че пазарът започва да се променя.


Заключение


Биткойн и остатъкът от крипто пазарът оставят една силна година зад себе си, като невероятното е, че следващата се очертава да е още по-силна. Незаивисмо дали вярвате в Биткойн, Етериум (а може би дори XRP) или щатският долар и златото, едно нещо е сигурно – светът на финансите се променя с безпрецедентни темпове. В сегашните турбулентни времена е важно да следите всички нововъведения – един по-децентрализиран свят изисква от всеки от нас да поеме повече отговорност по отношение на осведомеността ни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Крипто борсата Bybit науска канадския пазар

Bybit, платформа за обмен на криптовалути, наскоро реши да прекрати услугите си в Канада, следвайки стъпките на лидера в бранша Binance.

юни 2, 2023 17:41 2 мин. четене

Фондация TON предложи изгарянето на 50% от възнаграждението на валидаторите

Фондацията TON предложи да се въведе механизъм за изгаряне, който да унищожава 50% от всички такси за транзакции в мрежата TON.

юни 2, 2023 16:46 2 мин. четене

Крипто китовете раздвижват пазарите с транзакции за милиони долари

Напоследък на крипто пазара се наблюдава значително прехвърляне на средства, в което участват крипто търговци с дълбоки джобове.

юни 2, 2023 14:05 2 мин. четене

Deutsche Telekom си партнира с Polygon, разширявайки влиянието на блокчейн

Компанията майка на един от най-големите доставчици на клетъчни услуги в Съединените щати обяви участието си като валидатор в Polygon (MATIC), мрежа за мащабиране от втори слой.

юни 2, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.