НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Какво е Биткойн халвинга и как ще повлияе върху цената на актива?

ЮНИ. 4, 2019 16:54 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Какво е Биткойн халвинга и как ще повлияе върху цената на актива?

Последните няколко седмици бяха изключително позитивни за крипто пространството. Биткойн успя да се измъкне от мечия пазар, като се стабилизира близо до нивото от $8,500 и стремглаво се запъти към $10,000.


Много хора си задават въпроса на какво се дължи този скок? Теориите са много, но може би най-логичната е, че след по-малко от година предстои халвинга на BTC.

Какво представлява Биткойн халвинга?


Биткойн халвинга по същество е събитие в протокола, което отбелязва намаляването наполовина на наградата от блока. Интервалът между всеки халвинг е приблизително 4 години (или 210,000 блока) – средно се добиват по 6 блока на час. Toва означава, че миньорите ще получават двойно по-малко Биткойн отколкото преди. Може да се каже, че халвинга е решението на проблема с инфлацията на токените. Реално след всяко такова събитие, освен, че самата награда намалява, същото се случва и с инфлацията на токени.

В историята това се е случвало 3 пъти и ще продължи да се случва докато не се изкопае и последния Биткойн. Следващият халвинг е насрочен за 22.05.2020, а наградата ще бъде намалена от 12.5 BTC до 6.25 BTC на блок. Първоначално, наградата беше 50 биткойна през 2009 година.

Как цената се влияе от това събитие?


Една от основните причини хората да вярват, че предстои сериозен скок в цената е, че всичко в крайна сметка се свежда до икономическия принцип на търсене и предлагане. Колкото по-малко Биткойн се предлага, толкова повече ще се увеличи търсенето. A що се отнася до търсенето – то се увеличава, когато дребните и институционалните инвеститори видят и осъзнаят стойността на децентрализирания и непроменяем запас от стойност.

Виталик Бутерин, водещия разработчик на Етериум проекта, обясни необходимостта от забавяне на разпространението на Биткойн чрез халвинга:

Основната причина за този халвинг е да се държи инфлацията под контрол. Един от основните недостатъци на традиционните валути, контролирани от централните банки е, че банките могат да отпечатват валутата си колкото пъти поискат и ако прекалят, законите на търсенето и предлагането гарантират, че стойността на валутата започва да пада бързо.

Биткойн, от друга страна, е предназначен да симулира стока, като златото. В света има ограничено количество злато и трудността на извличането му се покачва с всеки следващ добит грам. В резултат на това ограничено предлагане, златото запазва стойността си и съхранява стойност за повече от шест хиляди години и надеждите са, че Биткойн ще направи същото.


Какъв е ефекта от халвинга върху икономиката на Биткойн?


Основният въпрос, който хората се питат, е „това ще повлияе ли на цената на Биткойн?“ и отговорът е „никой не знае“. През 2016 година, седмица след халвинга, нямаше особено движение в цената на Биткойн спрямо щатския долар. Докато Биткойн се търгуваше на около $650 по време на събитието, седмица по-късно цената стигна $675. Все пак има аргументи в полза на два сценария - или цената ще се повиши, или нищо няма да се промени. Никой обаче не смята, че халвинга може да понижи цената на Биткойн по какъвто и да е начин.

Заключение


Биткойн е проектиран, за да бъде ценен. Ще има определен брой токени (21 милиона) и инфлацията ще се запази, като се забави нейното разпределение чрез халвинга.

Това без съмнение е едно от най-важните събития в историята на криптовалутата.

За самият Биткойн халвинг може да следите ТУК.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Ето какво може да следва за Биткойн, Етериум и Solana

Псевдонимният крипто анализатор Pentoshi пише на своите 475,500 последователи в Twitter, че макар да е с мечи възгледи за BTC, той очаква активът да отскочи, преди да продължи своята корекция.“BTC. [П...
ЯНУ. 19, 2022 17:54 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Този фонд 'продава' Биткойн с отстъпка - ето защо

Но поради представянето на фонда и пазарната история на Биткойн (BTC), отстъпката на GBTC достигна 26%.73 цента на доларКакто предложи известен Биткойн критик и член-основател на EuroPac Gold Fund, ка...
ЯНУ. 19, 2022 20:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Финтех компания ще предлага 30-годишни крипто ипотеки

В момента само клиенти, които искат да използват Биткойн (BTC) като обезпечение, отговарят на условията за 30-годишен ипотечен заем на Milo. Както американски, така и международни клиенти ще могат да ...
ЯНУ. 19, 2022 14:58 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Кои криптовалути отбелязаха най-големи печалби през 2021 г.?

2022 година започна с обща пазарна капитализация от $2.2 трилиона. И все пак разговорите за инфлационен натиск и покачване на лихвите удариха силно, което предизвика разпродажба, която избута капитали...
ЯНУ. 19, 2022 12:29 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света