НАЧАЛО Други

Как да изкарвате пари с 9-те златни правила на Уорън Бъфет

септември 11, 2023 12:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как да изкарвате пари с 9-те златни правила на Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, председател на Berkshire Hathaway и известен инвеститор, подчерта значението на постоянния и търпелив подход за успешно инвестиране.

Той е известен с това, че предпочита акции, носещи сигурни дивиденти, които генерират възвръщаемост, реинвестирана обратно в портфейла му, и с това, че защитава принципите на стойностното инвестиране.

Бъфет, на 93 години, разполага със състояние от $121 милиарда според индекса на милиардерите на Bloomberg. По-долу са представени някои от неговите безценни съвети:

  • “Основното правило на инвестирането е да се избягват загубите. Второто правило е да се помни първото.”

Бъфет предаде това послание в телевизионно интервю, като подчерта необходимостта от сдържан и устойчив нрав в областта на инвестициите. Той твърди, че не е необходимо човек да притежава изключителна интелигентност, а по-скоро “стабилен” темперамент.

  • “Предпочитаният от нас период на държане е завинаги.”

Джей Зигмонт, основател на Childfree Wealth и доктор на науките, CFP, е съгласен с гледната точка на Бъфет за дългосрочното инвестиране. Зигмонт посочи предишно проучване на Fidelity, според което най-успешните инвеститори са тези, които държат инвестициите си за дълъг период от време. Той отбеляза, че макар и да не го осъзнават, тези инвеститори по същество следват съвета на Бъфет да задържат акциите си за неопределено време.

За живите хора изводът е, че несложните, пасивни и дългосрочни стратегии за инвестиране са ефективни.

  • “Никога не залагайте срещу Америка.”

В писмото си до акционери през 2020 г. Бъфет съветва да не се залага “срещу Америка”. Той подчерта забележителния напредък и потенциал за растеж в страната, дори в региони, които често се пренебрегват в полза на крайбрежните центрове.

Бъфет твърди, че икономическият напредък на Америка, въпреки неуспехите, е изумителен. Той изрази увереност в продължаващото пътуване на страната към “по-съвършен съюз”.

  • “Ако не сте готови да задържите една акция в продължение на десет години, дори не си помисляйте да я притежавате за десет минути.”

Това твърдение обобщава склонността на Бъфет към търпелива, дългосрочна перспектива. Той пише това в писмо до акционерите от 1996 г., подчертавайки важността на инвестирането в предприятия с ясен, предвидим ръст на печалбите в дългосрочен план. Бъфет също така предупреди да не се отклоняваме от тези принципи.

  • “Бъдете алчни, когато другите се страхуват, и страхливи, когато другите са алчни.”

Бъфет първоначално формулира този съвет в писмото си до акционерите през 2004 г. Той подчерта, че през предходните 35 години американските предприятия са постигнали впечатляващи резултати, което показва, че една проста, евтина и диверсифицирана инвестиция в корпоративна Америка би била достатъчна.

Въпреки това много инвеститори са се сблъсквали с незадоволителни или дори катастрофални резултати поради фактори като високи разходи, импулсивна търговия и ненавременно влизане и излизане от пазара.

  • “Купувайте изключителни предприятия на разумна цена.”

Според информацията навремето милиардерът е търсил подценени инвестиции на количествена основа. Въпреки това е стигнал до извода, че това не е надежден път към богатството. Вместо това сега той препоръчва да се придобиват изключителни предприятия на справедливи цени, вместо да се задоволяват с посредствени предприятия на ниски цени.

  • “Инвестирайте само в акции, които разбирате.”

Бъфет традиционно смята, че трябва да очаква възвръщаемост само от инвестиции, които добре разбира. Той подчерта важността на разбирането на дългосрочните икономически перспективи за даден бизнес, дори ако тънкостите на продукта или технологията са извън неговия опит.

  • “Възползвайте се от значимите възможности в живота.”

Бъфет призна, че една от най-значимите му грешки е, че не е успял да се възползва от очевидна възможност, което в крайна сметка е струвало на Berkshire значителна сума. Той подчерта, че най-големите грешки често произтичат от непредприемането на действия, а не от вземането на необмислени решения.

  • “Същността на инвестирането не се състои в оценката на общественото въздействие или потенциала за растеж на даден отрасъл, а в оценката на конкурентното предимство на дадена компания и, което е най-важно, в трайността на това предимство.”

Според Нейтън Брунър, главен изпълнителен директор на Salarship, съветите на Бъфет могат да бъдат дестилирани в една проста, но дълбока мантра за инвеститорите: “Инвестирайте в компании, а не в индустрии.”

Той предупреди да не се прилага общ подход, като например да се инвестира във всяка компания, свързана с популярен отрасъл, подчертавайки необходимостта да се разглеждат отделните компании в рамките на даден сектор.

Източник: YahooFinance

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.