НАЧАЛО Други

Каква може да е най-голямата заплаха за Аpple?

септември 8, 2023 14:39 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Каква може да е най-голямата заплаха за Аpple?

Най-голямата потенциална заплаха за Apple може да бъде нещо по-мъгляво от забраната, въведена от Китай, а именно възраждането на китайския национализъм, който подтиква обикновените потребители да избягват iPhone и други устройства с чужда марка.

С това компанията се е сблъсквала и преди. Преди почти пет години Apple не успя да изпълни празничните прогнози за току-що пуснатите на пазара iPhone XS и XR заради слабите продажби в Китай.

Публично Apple обвини търговската война между САЩ и Китай и местната икономика. Но във вътрешен имейл до управителния съвет на компанията главният изпълнителен директор Тим Кук посочи и китайския национализъм и нарастващата конкуренция от страна на местните конкуренти.

По това време администрацията на Тръмп наскоро беше включила Huawei в черния списък, а тлеещото напрежение между САЩ и Китай усложняваше живота на компаниите, които са силно зависими от азиатската държава.

Приходите на Apple от Китай намаляха през фискалните 2019 и 2020 г., преди да се възстановят през 2021 г. Компанията генерира около една пета от продажбите си от Китай, който е и сърцето на веригата за доставки на Apple.

Въпросът сега е дали Apple ще се изправи пред повторение на 2019 г.

Нарастващите правителствени забрани са зловещ знак. На работниците в агенции и държавни компании все по-често се забранява да използват iPhone в офиса. Новината накара акциите на Apple да се сринат през последните два дни, изтривайки $190 милиарда от оценката си. Говорител на базираната в Купертино, Калифорния, компания Apple отказа да коментира.

На този фон в китайските социални медии се разпространиха настроения срещу Apple. Появиха се дори спекулации, че China Mobile Ltd., безжичният оператор в страната, няма да продава iPhone 15 – нещо, което държавната компания отрече.

Видеоклип, публикуван в интернет в сряда, показа силен трафик на хора в магазин на Apple в Гуанджоу, но коментарите към публикацията бързо се изпълниха с анти-Apple реторика.

Миналата година Китай нареди на правителствените си агенции и държавните компании да заменят чуждестранните компютри с местни алтернативи до 2024 г. Досега този ход не е довел до големи страдания за Apple, която през второто тримесечие отбеляза 17% ръст на бизнеса си с Mac в Китай, според данни на Canalys.

Ако потребителите в Китай се стремят да се откажат от Apple, новият телефон на Huawei може да предостави алтернатива. Той е с по-голям дисплей и батерия от предстоящия iPhone 15 Pro от най-висок клас.

Засега китайският пазар е светъл лъч за Apple в труден период. Общите ѝ продажби спадат вече три поредни тримесечия, а през последния период приходите отново ще се понижат – това е най-дългата поредица от спадове на компанията от две десетилетия насам.

Линията iPhone 15, която се отличава с удобства като титаниева рамка и подобрена камера, е предназначена да помогне на компанията да излезе от тази криза. В крайна сметка Китай има стимул да не стига твърде далеч от забраната на iPhone. Apple издържа милиони работници в страната и правителството трудно би наказало компанията, без да навреди на собствения си народ.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.