НАЧАЛО Други

БРИКС: САЩ ограничава дигиталните активи, за да спаси долара

02.05.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: САЩ ограничава дигиталните активи, за да спаси долара

Тъй като страните от БРИКС напредват с плановете си да въведат своя собствена стабилна монета, САЩ реагират, като предлагат законодателство, насочено към запазване на господството на долара.

Законът за разплащателни стабилни монети на сенатори Лумис и Гилибранд се рекламира като мярка за справяне с опасенията, че нарастващото приемане на дигиталните валути може да подкопае статута на щатския долар.

В скорошно интервю за CNBC Данте Диспарте, главен изпълнителен директор на Circle, изрази подкрепа за предстоящите регулации за стабилни монети, подчертавайки потенциалните рискове, свързани с незаконни дейности, които биха могли да опетнят репутацията на щатския долар.

Дискурсът около стабилните монети и тяхното въздействие върху глобалния финансов пейзаж беше допълнително подхранван от Тимъти Масад, бивш председател на Комисията за търговия със стокови фючърси, който повдигна въпроси дали стабилните монети представляват заплаха за господството и ливъриджа на долара.

На фона на нарастващото разпространение на дигиталните активи, особено през последната година, САЩ разшириха усилията си за регулиране на индустрията на стабилните монети. Този ход е продиктуван не само от опасения за незаконни дейности, но и от по-широки промени в глобалните нагласи към превъзходството на щатския долар.

Предложеното законодателство подчертава значението на насърчаването и запазването на господството на щатския долар, сигнализирайки решимостта на законодателите да запазят надмощието на валутата пред лицето на възникващите предизвикателства, породени от стабилните монети.

Въпреки че борбата с незаконните дейности остава ключова цел, регулаторният тласък се разглежда и като отговор на потенциални заплахи за доминацията на долара, както се подчертава от експерти от индустрията и по-широката тенденция към дигитализация в глобалния финансов сектор.

Регулирането на стабилни монети също се разглежда като средство за справяне с опасенията относно избягването на санкции, като страни като Венецуела проучват използването на дигитални активи за навигиране при потенциални нарушения на санкциите. Освен това разработването на стейбълкойн от алианса БРИКС добавя още един слой сложност към глобалния валутен пейзаж, подтиквайки САЩ да предприемат проактивни мерки за поддържане на възприемането и стабилността на долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.