НАЧАЛО Регулации

ЕС обмисля да включи криптовалути в своите фондове на стойност близо $13 трилиона

09.05.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС обмисля да включи криптовалути в своите фондове на стойност близо $13 трилиона

Европейският съюз е на прага на значителна финансова трансформация, тъй като обмисля включването на крипто активи в своята рамка за инвестиционните фондове на стойност $12.88 трилиона, известна като Предприятия за колективно инвестиране в прехвърляеми ценни книжа (UCITS).

Този смел ход има потенциала да преобрази инвестиционния пейзаж в Европа и може дори да надмине мащаба на спот Биткойн ETF фондовете, търгувани в САЩ.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), започна цялостен преглед, насочен към разширяване на допустимите активи в UCITS, така че да включват криптовалутите. В рамките на този преглед се търси информация от заинтересованите страни в сектора, за да се оценят рисковете и ползите, свързани с включването на крипто активите.

Моментът на проактивната позиция на ESMA е важен, като се има предвид постепенното усвояване на криптовалутите от финансовите пазари в световен мащаб. Скорошните одобрения на Биткойн ETF в САЩ и Хонконг показват нарастваща тенденция за ангажиране на традиционните финансови субекти с крипто активи. ETF-ите, стартирани от BlackRock и Grayscale, привлякоха сериозни постъпления, което доведе до покачване на цените на Биткойн в началото на 2024 г.

Действащите правила, уреждащи дейността на UCITS, създадени през 2007 г., остават непроменени въпреки развиващия се пейзаж на финансовите инструменти. Според Европейския орган за ценни книжа и пазари това е довело до различни тълкувания и практики на пазара, което може да породи опасения относно защитата на инвеститорите.

За разлика от САЩ, където ETF-ите обикновено се фокусират върху конкретни активи и изискват индивидуални одобрения, UCITS фондовете потенциално биха могли да обхванат множество криптовалути, без да е необходимо да се издават отделни разрешения.

Очаква се притокът на средства към капиталови активи в рамките на UCITS, който понастоящем възлиза на над €5 трилиона от общо €12.4 трилиона, да окаже значително въздействие върху динамиката на крипто пазара.

Интегрирането на крипто активите, обаче е свързано с няколко предизвикателства, особено по отношение на попечителството. Крипто активите изискват специализирани споразумения за съхранение, които може да са в противоречие със съществуващите разпоредби за традиционните фондови депозитари. За да се справи с тези опасения, ЕС активно разработва регламента за пазарите на крипт оактиви (MiCA), който да установи строги правила за обособяване и съхранение на активите.

ESMA подчерта значението на обратната връзка със заинтересованите страни в този процес и се стреми да съгласува всички актуализации на политиката с основната цел, която е защита на инвеститорите. Текущият преглед, отворен за коментари до 7 август 2024 г., ще определи дали криптовалутите отговарят на строгите критерии за допустимост на UCITS.

Освен това усилията на Европейския орган за ценни книжа и пазари за разширяване на класовете активи и стандартизиране на определенията имат за цел да осигурят обединяване на финансовия пейзаж в ЕС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Как промяната в политиката на Байдън за крипто ще повлияе на делото между SEC и Ripple

Основателят и председател на адвокатската кантора Murphy & McGonigle Джеймс „MetaLawMan“ Мърфи представи някои мисли за това как промените в политиката на администрацията на Байдън могат да повлияят на текущите правни спорове, като например Ripple Labs, изправена срещу SEC.

28.05.2024 9:00 2 мин. четене

Европейският съюз с нова крипто забрана, за да предотврати пазарните манипулации

Европейският съюз, съгласно Регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA), определи максималната стойност за извличане (MEV) като забранена тактика за манипулиране на пазара.

28.05.2024 6:30 2 мин. четене

Правителството на Турция започва да обсъжда крипто регулациите – какво трябва да знаем

Тази седмица парламентарната комисия по планиране и бюджет на Турция ще обсъди нов регламент, очертаващ правната рамка за криптовалутите.

27.05.2024 8:30 2 мин. четене

Ето защо Етериум ETF трудно може да привлече по-старото поколение инвеститори

Предизвикателството да се намери убедителна и ясна асансьорна площадка за Етериум е предмет на обсъждане за крипто аналитиците, особено след одобрението на осем спот ETF за Етериум от Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

27.05.2024 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.