НАЧАЛО Други

Цените на петрола се покачват на фона на силното търсене в Китай

10.05.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола се покачват на фона на силното търсене в Китай

Цените на петрола се повишиха в петък, подкрепени от обещаващи признаци на търсене от страна на Китай, най-големия вносител на петрол в света.

Този положителен импулс се прояви на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток, като перспективата за прекратяване на огъня между Израел и Хамас изглеждаше все по-далечна.

В подкрепа на повишаването на цените на петрола бе комбинация от фактори, включително спад на пазара на труда в САЩ и по-слаб долар. Освен това неотдавнашните данни, сочещи намаляване на общите запаси от петрол в САЩ, допринесоха за възходящото движение на цените.

Фючърсите на петрола сорт “Brent” с доставка през юли се повишиха с 0.68% до $84.45 за барел, докато фючърсите на петрола сорт “West Texas Intermediate” (WTI) се покачиха с 0.62% до $79.98 за барел към момента на писане на статията.

Петролният пазар получи тласък и от допълнителни положителни сигнали за търсенето. Запасите от суров петрол в САЩ намаляха през предходната седмица, което съответства на очакванията за повишено търсене на рафинирани продукти и горива, особено при очакваното нарастване на пътуванията през летния сезон. По подобен начин вносът на петрол в Китай, макар и по-нисък в сравнение с предходния месец, остана на нива, близки до наблюдаваните през миналата година.

Въпреки оптимистичните прогнози за търсенето данните от миналата седмица сочат спад в търсенето на бензин и дизелово гориво в САЩ до най-ниските му нива от началото на Ковид пандемията през 2020 г.

Независимо от това отслабващият долар продължи да подкрепя цените на суровия петрол на фона на продължаващите опасения за състоянието на американския пазар на труда. Тези опасения допълнително подхраниха очакванията, че Федералният резерв ще започне намаляване на лихвените проценти до септември.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.