НАЧАЛО Други

Икономиката на Палестина е унищожена заради войната с Израел

05.05.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Палестина е унищожена заради войната с Израел

Неотдавнашен доклад на ООН разкрива, че израелската офанзива в ивицата Газа е причинила значителни затруднения в социално-икономическото развитие на Палестина, които се равняват на повече от 20 години спад.

Докладът, съвместен труд на Програмата на ООН за развитие (UNDP) и Икономическата и социална комисия за Западна Азия (ESCWA), подчертава рязкото повишаване на равнището на бедност до 58.4%, като след ескалацията на насилието през октомври в бедност са изпаднали още 1.74 милиона души.

Освен това брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 26.9%, което води до загуба на $7.1 милиарда в сравнение с равнищата отпреди войната през 2023 г.

Управителят на UNDP Ахим Щайнер наблегна на продължаващите разходи, свързани с конфликта, като предупреди за безпрецедентни нива на човешки и икономически загуби, които могат да ускорят сериозна криза на развитието на палестинците.

Прогнозите сочат, че ако конфликтът продължи девет месеца, равнището на бедност може да надхвърли 60.7%, като допълнително 1.86 милиона души ще изпаднат в бедност, а БВП може да намалее допълнително с 29%, което ще доведе до общи загуби от $7.6 милиарда.

В доклада се подчертава и потенциалното въздействие върху индекса на човешкото развитие (HDI), като прогнозите сочат, че индексът на Палестина ще се влоши с повече от 20 години, като може да падне до нива, невиждани от 2004 г. насам. Особено тежко е положението в Газа, където прогнозите сочат, че след девет месеца война напредъкът в HDI ще се забави с 44 години.

Изпълнителният секретар на ESCWA Рола Дашти подчерта безпрецедентния мащаб на разрушенията в Газа, като предположи, че регионът може да стане напълно зависим от външна помощ поради загубата на инфраструктура, средства за препитание и институционален капацитет.

Констатациите на оценката съвпадат с други прогнози, като например Съвместната междинна оценка на щетите, изготвена от Световната банка и ООН, която изчислява преките щети за инфраструктурата на Газа на $18.5 милиарда към януари 2024 г., което почти се равнява на целия БВП на държавата през 2022 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.