НАЧАЛО Други

Цените на петрола стабилни след спада на американските запаси

09.05.2024 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола стабилни след спада на американските запаси

Цените на петрола се повишиха в четвъртък, подкрепени от намаляването на запасите от суров петрол в САЩ, както и от увеличаването на дейността на рафинериите и годишния ръст на китайския внос за април.

Тези фактори засилиха очакванията за търсенето в двете най-големи държави-потребителки на суров петрол в света.

На световния пазар фючърсите на петрола сорт Brent за юли поскъпнаха с 58 цента, или 0.69%, достигайки $84.16 за барел към момента на писане на статията. Аналогично, американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за юни поскъпна с 62 цента, или 0.78%, достигайки $79.61 за барел.

По данни на Администрацията за енергийна информация в САЩ, водещ потребител на петрол в световен мащаб, запасите от суров петрол са намалели с 1.4 милиона барела през миналата седмица, установявайки се на ниво от 459.5 милиона барела. Този спад надхвърли очакванията на анализаторите за намаление с 1.1 милиона барела, което се дължеше на увеличаването на дейността на рафинериите през периода с 307,000 барела на ден.

Въпреки това запасите от бензин нараснаха с над 900,000 барела до 228 милиона барела, а запасите от дестилати, включително дизелово гориво и мазут, се увеличиха с 600,000 барела до 116.4 милиона барела. Анализаторите от ANZ Research отбелязаха:

„Пазарът не обърна внимание на натрупванията на бензин и дестилатни горива, тъй като рафинериите се подготвят за предстоящия шофьорски сезон.“

По данни на китайските митници в Китай, най-големият вносител на петрол в световен мащаб, през април доставките на суров петрол възлизат на 44.72 милиона метрични тона, което се равнява на приблизително 10.88 млн. барела на ден. Това бележи увеличение с 5.45% в сравнение с относително ниските 10.4 милиона барела на ден, внесени през април 2023 г.

Въпреки това надеждите за прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Хамас в Газа смекчиха възходящата траектория на цените на петрола. По-рано през седмицата САЩ изразиха оптимизъм, като заявиха, че преговорите, целящи преодоляване на различията между Израел и Хамас, са в ход.

Пазарният стратег Йеап Джун Ронг от IG коментира:

Въпреки че може да има временно облекчение за цените на петрола, връщането към априлския връх над $90 за барел може да се окаже предизвикателство, особено като се има предвид, че тогава геополитическото напрежение беше в разгара си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.