НАЧАЛО Други

Доларът изостава от юана при трансграничните плащания в Китай

април 27, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът изостава от юана при трансграничните плащания в Китай

По данни на Държавната администрация за чуждестранна валута Bloomberg Intelligence (BI) установи, че китайският юан вече представлява 48% от трансграничните плащания и постъпления в Китай.

Това е значително увеличение спрямо почти нулевата стойност през 2010 г. За сравнение, процентът на трансграничните плащания, извършени с щатски долар, е намалял от 83% на 47%.

Стивън Чиу, главен стратег по валутни курсове и лихвени проценти в BI, изказа предположението, че нарастването на използването на юана вероятно е резултат от отварянето на капиталовата сметка на Китай и от нарастващите входящи потоци за китайски облигации и изходящи потоци за хонконгски акции.

Струва си обаче да се отбележи, че тези проценти са изчислени въз основа на обема на всички трансакции, включително търговията с ценни книжа между финансовите пазари на Хонконг и Китай.

Въпреки това развитие някои експерти смятат, че китайският юан все още е далеч от това да наруши господстващото положение на щатския долар.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Светът се отказва от долара в полза на златото, според руски министър


Икономистът Крис Люн отбелязва, че интернационализацията на юана се ускорява, но делът на валутата в световните разплащания може да остане малък.

По данни на SWIFT през март делът на китайския юан в международните плащания е едва 2.3%, въпреки че валутата отслабва спрямо щатския долар.

Бившият министър на финансите Лари Съмърс също отхвърли идеята китайският юан да представлява заплаха за щатския долар, позовавайки се на опасения относно надеждността на китайските пазари и желанието за извеждане на капитали от страната.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.