Home

Още един съюз по стъпките на БРИКС срещу долара

03.05.2023 21:02 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още един съюз по стъпките на БРИКС срещу долара

БРИКС представлява група от пет доминиращи икономики в световен мащаб, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Страните планират да въведат нова валута, за да намалят влиянието на Съединените щати върху световния търговски пазар.

Неотдавна Египет прояви интерес да се присъедини към организацията и се появиха спекулации относно възможността да адаптира новата валута. Въпреки затрудненията в икономиката и слабата държавна валута, Египет изглежда предпочита БРИКС като средство за решаване на паричните си проблеми.

През последните две години интересът на Египет към алианса нарасна, като ключов фактор за това е постепенното развитие на финансова система, която не е свързана с долара.

През март тази година Кайро зае позиция в капитала на Новата банка за развитие (НБР), разработена от алианса, отбелязвайки първата конкретна стъпка към присъединяване към БРИКС. ОАЕ, Бангладеш и Уругвай също вече предприеха тази стъпка.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Байдън изразява загриженост за банковата система на САЩ – цените на Биткойн спадат


Египет присъства на срещите на върха на БРИКС през 2017 г. и 2022 г. и се очаква да участва в предстоящата среща на върха в Южна Африка, която ще се състои през август. Въпреки че няма гаранция за официално присъединяване на още държави към БРИКС по време на срещата на върха, темата за новите членове и новата валута се очаква да предизвика значителен интерес.

Освен това Индонезия се присъедини към нарастващия списък на страните, които се отказаха от уреждането на външната търговия в щатски долари и вместо това започнаха да използват местната си валута.

Африканската държава се надява да се откъсне от зависимостта, свързана с щатския долар, което ще бъде от полза за нейната икономика и ще подпомогне формирането на резерви за решаване на проблемите с ликвидността. Това формиране ще позволи на Египет да се справи по-добре с глобалните кризи чрез икономиката на страните членки.

Това поставя долара на по-заден план, тъй като развиващите се страни дават приоритет на родните си валути за глобалната търговия. САЩ ще се затруднят да финансират дефицита си, което създава предпоставки за предстояща финансова катастрофа.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн: Положителната тендеция може да тласне актива до $100,000


Други желаещи да изместят доларът

ССПЗ е съюз на шест богати на петрол държави: Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман, Катар и Бахрейн. Смята се, че освен БРИКС, държавите от ССПЗ също могат да създадат проблеми за щатския долар.

През май 2023 г. страните от ССПЗ за първи път от създаването си през 1981 г. преминаха границата от $3 трилиона в БВП. Освен това Arab News цитира служител на Световната банка, според когото БВП на страните от ССПЗ може да достигне $13 трилиона преди следващите две десетилетия. Следователно, докато БРИКС се стреми да се опълчи на щатския долар, държавите от ССПЗ също са на път да го притеснят в световния финансов сектор.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън критикува Тръмп и Харис по отношение на крипто политиките

Чарлз Хоскинсън, съосновател на Cardano и Етериум, изрази загриженост относно крипто политиките на бившия президент Доналд Тръмп и вицепрезидента Камала Харис.

21.09.2024 15:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Franklin Templeton и Citi се насочват към блокчейна на Solana

Световните финансови лидери Franklin Templeton и Citigroup разкриха плановете си да използват блокчейна Solana в предстоящите си предложения за финансови услуги.

21.09.2024 13:15 1мин. четене Kosta Gushterov

CBDC: Банката на Канада спира разработката и насочва фокуса към платежните системи

Банката на Канада обяви, че прекратява усилията си по отношение на дигиталната валута на дребно на централната банка (CBDC), както се посочва в актуализация на нейния уебсайт.

21.09.2024 11:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

IPO за Circle и преход към Уолстрийт през 2025 г.

Според главния изпълнителен директор Джереми Алер Circle се подготвя за първичното си публично предлагане (IPO) и ще премести централата си на Уолстрийт през 2025 г.

21.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.