НАЧАЛО Други

Защо държавите се отказват от долара?

май 20, 2023 19:25 7 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо държавите се отказват от долара?

В последно време се наблюдава тенденция сред редица държави, които искат да загърбят използването на щатския долар и да се насочат към други алтернативи.

Зависимостта от долара и като цяло икономиката на САЩ поставя в неизгодна ситуация някои страни, което ги кара да търсят начини да се борят с доминацията на настоящата световна резервна валута.

Но защо тези държави търсят бягство от валута, която се е доказала във времето като световен стандарт?

Долара като световна резервна валута

Печатането на долари започва една година след създаването на Федералния резерв. От 1914 г. доларът се превръща в световна резервна валута. Със Закона за Федералния резерв се създава Банката на Федералния резерв, която да се занимава с проблемите на валутната система.

По време на Първата световна война държавите преустановяват златния стандарт, а САЩ стават привилегирован кредитор. Споразумението от Бретън Уудс затвърждава статута на долара като резервна валута.

Президентът Никсън отделя долара от златото, което води до плаващи обменни курсове.

Въпреки колебанията доларът става световна резервна валута. Днес централните банки държат около 59% от резервите си в долари. Деноминираният в долари дълг извън САЩ възлиза на $13.4 трилиона.

Зависимост от долара

Въпреки това, в очите на много държави, света става прекалено зависим от щатския долар. Нека разгледаме какви са възможните причини.

Политиките на Федералния резерв

Експертите предполагат, че неотдавнашното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ с цел борба с инфлацията може да повлияе на глобалното икономическо възстановяване.

Въпреки това те смятат, че икономиката и финансовите политики на Китай ще бъдат засегнати в по-малка степен поради силното възстановяване на страната след пандемията.

Този месец САЩ повишиха лихвените проценти с четвърт процентен пункт, като това бе десетото увеличение за малко повече от година. Икономическият растеж в САЩ се забави през първото тримесечие на 2023 г., което е под пазарните очаквания.

Банковите сътресения и по-високите лихвени проценти може да накарат Фед да преустанови повишаването на лихвените проценти. Банковата криза в САЩ може да затегне финансирането и да увеличи риска от рецесия.

Очаква се влиянието на повишаването на лихвените проценти върху Китай да бъде ограничено, тъй като най-населената страна в света преживява силен подем след пандемията.

В краткосрочен план щатският долар може да се засили, което ще се отрази на юана, но в дългосрочен план силата на юана ще зависи от вътрешната икономика.

Джоу Маохуа, икономист от Everbright Bank, посъветва другите държави да останат бдителни по отношение на потенциалните последици от продължаващите банкови кризи и нарастващата инфлация в САЩ.

Дълга на САЩ

Правителството на Съединените щати е изправено пред значителен риск да не може да изпълнява финансовите си задължения в близко бъдеще, вероятно още през юни.

В неотдавнашен доклад се подчертава рискът от достигане на законоустановения лимит на дълга от $31.4 трилиона. Прогнозираният дефицит на федералния бюджет за 2023 г. е $1.5 трилиона, което е със $100 милиарда повече от първоначално предвиденото. Наблюденията сочат потенциален недостиг на данъчни приходи, което ще допринесе за по-голям дефицит.

Прогнозните данни сочат удвояване на дефицита през следващото десетилетие, като до 2033 г. той ще достигне $2.7 трилиона. Това може да доведе до най-високото ниво на държавен дълг, регистрирано някога, като публичният дълг достигне 119% от БВП към края на 2033 г.

Налагане на икономически санкции

Икономическите санкции се използват все по-често за постигане на различни цели на американската външна политика. В много случаи обаче тези санкции отразяват само предпочитанията на САЩ, което води до неблагоприятни последици за американските икономически интереси, без да се оказва ефективно влияние върху поведението на целта. За да се реши този проблем, е от решаващо значение санкциите да не бъдат толкова едностранчиви и да бъдат по-целенасочени към конкретния проблем.

Широкото използване на икономическите санкции представлява смущаващ аспект на съвременната американска външна политика. Санкциите често са обект на критики и подигравки, но въпреки това те се превърнаха в предпочитан политически инструмент за Съединените щати в епохата след Студената война.

Понастоящем много държави са обект на икономически санкции от страна на Съединените щати, а този подход придоби популярност до степен, в която няколко щата и местни правителства прилагат свои собствени санкции. Също толкова забележителна е не само честотата на прилаганите икономически санкции, но и нарастващото им значение в рамките на външната политика на САЩ.

Икономическите взаимоотношение на Руия и Китай

Както вече споменахме, в светлината на опасенията, свързани с доминиращата позиция на САЩ в световната финансова система и потенциалната злоупотреба с нея за геополитически цели, няколко държави проучват алтернативи за намаляване на влиянието на щатския долар.

В отговор на икономическите санкции, наложени от Съединените щати и западните държави след нахлуването на Русия в Украйна, Москва и китайското правителство си сътрудничат, за да намалят зависимостта си от долара и да насърчат финансовото сътрудничество.

След инвазията през 2022 г. се наблюдава значително увеличение на търговията в рубли и юани, която нараства осемдесет пъти. Освен това Русия и Иран работят съвместно по пускането на криптовалута, подкрепена със злато, както съобщава руската информационна агенция “Ведомости”.

Освен това централните банки, особено тези на Русия и Китай, придобиват злато с най-бързи темпове от 1967 г. насам, което отразява по-широката тенденция сред държавите да диверсифицират резервите си от долара.

Новата валута на БРИКС

Съюзът на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) привлича все по-значителен интерес от множество държави по света, които изявяват желание да се присъединят към алианса.

Всички те имат една обща цел – намаляване на зависимостта от долара.

Страните от групата БРИКС придобиха значително икономическо и политическо влияние през последните години благодарение на бързия си икономически растеж, голямата си потребителска база и все по-настоятелното си присъствие на световната сцена.

Въпреки липсата на официална валута, която да е в обращение в рамките на алианса БРИКС, съюзът проучва концепция за обща валута между страните членки. През годините различни политици, икономисти и учени са обсъждали и дискутирали тази идея. Някои от тях се застъпват за нейното създаване, за да се укрепят икономическите връзки между тези държави и да се оспори доминантността на традиционните световни валути.

Концепцията за валута на БРИКС по същество представлява общо средство за обмен, което би улеснило търговията.

Поддръжниците на идеята твърдят, че тя ще повиши ефективността на трансграничните трансакции, ще намали валутните рискове и ще насърчи икономическата интеграция между страните от БРИКС.

Някои дори предполагат, че въпросната валута в крайна сметка би могла да се превърне в световна резервна валута, която да служи като алтернатива на щатския долар, еврото и японската йена.

Въпреки че идеята за валута на БРИКС остава спорна, няколко фактора биха могли да повлияят на перспективите за нейното развитие.

Един от ключовите фактори е степента на политическо и икономическо сътрудничество между държавите от БРИКС. По-голямото сътрудничество и консенсусът по ключови въпроси биха могли да проправят пътя за въвеждането на обща валута.

Друг ключов фактор е развитието на световния финансов пейзаж. Тъй като валутите на нововъзникващите пазари придобиват все по-голямо значение, а доминантността на традиционните световни валути отслабва, търсенето на валута на БРИКС може да се засили.

Въвеждането на валутата е свързано с предизвикателства, включително технически и логистични пречки и постигане на консенсус относно паричната политика и управлението на валутата.

Заключение

В обобщение, много държави виждат доминиращата сила на долара като заплаха за световната икономика. Въпреки това ще бъде много трудно да се намери алтернатива в такъв мащаб, тъй като никоя от големите икономики нито е способна, нито е готова да се нагърби с това да предложи своята валута като такава алтернатива.

Идеята на БРИКС също е далеч от осъществяване, тъй като трябва да мине много време в проучвания и тестове, преди да се видят реални резултати.

Макар и страни като Русия да наблягат на използването на руската рубла и китайския юан, по-малките икономики нямат възможност да използват местните си валути поради редица фактори.

На този етап доминацията на долара може да се каже, че е неуспорима, въпреки проблемите на САЩ.

В крайна сметка само времето ще покаже дали икономиката на САЩ ще се стабилизира и дали долара ще остане още дълго време световна резервна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “Защо държавите се отказват от долара?”
  1. Държава, в която финансовият резерв и националната банка се управлява и е собственост на частна фирма, не ми я хвали.
    САЩ, държавата с най- големия дълг. Дори вече не знае колко дължи.
    Да печаташ долари ей така, за да си скриваш инфлация, фалити и т.н. Да налагаш когато си поискаш икономически санкции. Да водиш безбройни войни. Е няма кой да търпи фалшивия долар. Света е много по- силен от САЩ.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.