НАЧАЛО Други

Сериозна заплаха от невъзможност за изпълнение на дълга грози правителството на САЩ

май 18, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сериозна заплаха от невъзможност за изпълнение на дълга грози правителството на САЩ

Според неотдавнашен доклад правителството на Съединените щати е изправено пред значителен риск да не може да изпълни финансовите си задължения в близко бъдеще, вероятно още през юни.

В доклада, публикуван на 12 май от Бюджетната служба на Конгреса на САЩ (CBO), се подчертава рискът от неизпълнение на задълженията на правителството поради достигане на законоустановения лимит на дълга от $31.4 трилиона на 19 януари.

Ако лимитът на дълга остане непроменен, CBO прогнозира, че до първите две седмици на юни правителството може да срещне трудности при изплащането на всички свои задължения.

В доклада се посочва също, че федералният бюджетен дефицит за 2023 г. се предвижда да бъде $1.5 трилиона, което е със $100 милиарда повече от първоначалната оценка, представена през февруари.

Според доклада общите приходи за 2023 г. могат да бъдат значително повлияни от текущото дело във Върховния съд относно отписването на неизплатени задължения по студентски заеми.

Освен това наблюдаваният до април недостиг на данъчни постъпления има потенциал да допринесе за по-голям дефицит от първоначално предвидения.

Въпреки тези фактори прогнозните данни на CBO сочат, че е малко вероятно нарастването на дефицита да намалее в обозримо бъдеще. Докладът предвижда, че годишният дефицит ще се удвои през следващото десетилетие, достигайки $2.7 трилиона до 2033 г.

Очаква се през 2033 г. да бъде отчетено най-високото ниво на държавен дълг, регистрирано някога в САЩ, като дългът, притежаван от обществото, ще нарасне от 98% от БВП в края на тази година до 119% в края на 2033 г., както се посочва в доклада на CBO.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.