НАЧАЛО Други

БРИКС: Коя е главната цел на предстоящата среща?

май 20, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Коя е главната цел на предстоящата среща?

Предстоящата среща на върха на БРИКС през 2023 г. ще бъде председателствана от Южна Африка, като ще бъде поставен акцент върху партньорството за растеж, устойчивото развитие и други.

Петнадесетата среща на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург в изложбения център, като е планирана да се състои от 22 до 24 август.

Анил Сооклал, южноафриканският шерп на БРИКС, подчерта, че тази среща на върха от типа “лице в лице” е първата от четири години насам, което предоставя значителна отговорност на Южна Африка като страна домакин.

Сооклал спомена, че Южна Африка старателно е планирала около 200 събития за срещата на върха, което е довело до напрегнат график.

Първата среща на шерпите ще се проведе в края на юни, наред със срещи на експертни групи, дискусии с висши служители и различни министерски сесии. Освен това на 1 и 2 юни ще се проведе среща с външните министри на страните от БРИКС.

Една от основните цели на тазгодишната среща на върха е да се засили икономическото сътрудничество между държавите от БРИКС. Сооклал изрази увереност в положителната динамика на икономиките на БРИКС, особено с приноса на бързоразвиващи се икономики като Индия и Китай.

За по-нататъшно укрепване на сътрудничеството блокът по-рано прие втората версия на Стратегията за икономическо партньорство на БРИКС, в която са очертани областите, който ще бъдат взети под внимание до 2025 г., включително търговията, инвестициите и финансите, дигиталната икономика, и устойчивото развитие.

Актуализираната стратегия ще отговори на предизвикателствата, породени от пандемията и ще улесни отговорите на новите икономически обстоятелства.

В допълнение към икономическото сътрудничество срещата на върха ще наблегне и на области като зелената енергия, изграждането на капацитет, развитието на умения и подобряването на производителността.

Освен това се очакват дискусии между участващите държави относно създаването на нова валута, за да се намали зависимостта от щатския долар и да се подкрепят местните икономики.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.