НАЧАЛО Други

Уорън Бъфет увеличава инвестициите си в петролния бизнес

май 20, 2023 10:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Уорън Бъфет увеличава инвестициите си в петролния бизнес

Уорън Бъфет продължава да проявява интерес към акциите на Occidental Petroleum (OXY), тъй като Berkshire Hathaway наскоро придоби акции, въпреки изявлението на Бъфет, че не планира да придобива дялове от американската енергийна компания.

Уорън Бъфет, инвеститор милиардер, закупи акции на OXY на стойност над $200 милиона, общо 3.46 милиона акции, в периода 16-18 май. В четвъртък той придоби още 1.2 милиона акции. Диапазонът на покупките на акциите на Occidental Petroleum от страна на Berkshire през последните три дни беше между $58.11 и $58.66.

С тези покупки Berkshire Hathaway трупаше акции на Occidental Petroleum в продължение на шест последователни търговски дни до петък. Сега Уорън Бъфет притежава приблизително 217.3 милиона акции на OXY, които се оценяват на около $12.7 милиарда, което представлява 24.4% дял в компанията.

По време на предборсовата търговия в петък акциите на Occidental Petroleum поскъпнаха с 1.4% до $59.04, заедно с ръста от над 1% на фючърсите върху суровия петрол в САЩ.

В четвъртък обаче OXY отбеляза спад от над 1%, като затвори на ниво от $58.25. Акциите отбелязаха спад от приблизително 5.3% през май и се понижиха с 12%, откакто на 3 април достигнаха скорошен връх от $66.47.

Интересът на Уорън Бъфет към OXY

През втората половина на 2022 г. Уорън Бъфет значително увеличи дела си в OXY, като се съсредоточи върху акции в ценовия диапазон $57-$61.50.

През последната година Berkshire Hathaway значително увеличи дела си в международната петролна компания, което превърна OXY в един от основните авоари на Бъфет.

На 9 май Occidental Petroleum отчете по-ниски от очакваните приходи за първото тримесечие поради спада на цените на петрола и природния газ.

Приходите на компанията намаляха с 13% до $7.26 милиарда през първото тримесечие, а печалбата спадна с 48% до $1.09 на акция. Приходите преди данъци от петрол и природен газ намаляха с 36% до $1.6 милиарда през първото тримесечие, главно поради спада на световните цени на суровия петрол и природния газ в САЩ.

Паричните потоци от дейността на Occidental Petroleum през първото тримесечие възлизат на $2.9 милиарда, което е с 10% по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.

Освен това свободният паричен поток спадна с 33% през първото тримесечие, възлизайки на $1.69 милиарда. Компанията изкупи обратно акции на стойност $752 милиона като част от програмата си за обратно изкупуване на акции на стойност $3 милиарда за 2023 г.

Преди отчета за приходите Уорън Бъфет заяви, че Berkshire няма намерение да придобива контрол върху OXY.

По време на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway Бъфет заяви:

Няма да правим предложение за контрол над Occidental.

През август 2022 г. Федералната комисия за енергийно регулиране предостави на Бъфет и Berkshire Hathaway одобрение да придобият до 50% от наличните акции на OXY.

Милиардерът добави:

Ние сме доволни от акциите, които притежаваме в момента.

В бъдеще може да придобием, а може и да не придобием повече акции, но разполагаме с варанти за значително количество акции. Доволен съм от притежаваните от нас акции.

Акциите на Occidental Petroleum се нареждат на пето място в индустриалната група “Нефт и газ – международна проучвателна и добивна дейност” с композитен рейтинг 30. Акциите имат и рейтинг на относителната сила от 34 и рейтинг на печалбата на акция от 25.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.