НАЧАЛО Други

Задава ли се по-сериозен удар по икономиката на Русия?

14.12.2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Задава ли се по-сериозен удар по икономиката на Русия?

Нахлуването на Владимир Путин в Украйна през 2022 г. предизвика бързи и тежки последици под формата на западни санкции срещу Русия.

Тези мерки, започнати през 2014 г. след анексирането на Крим, бяха значително ескалирани през 2022 г. Те бяха насочени срещу големи руски банки, наложиха строги ограничения върху износа на критични военни технологии и включваха санкции срещу вътрешния кръг на Путин и олигарсите. Въпреки първоначалното си въздействие тези санкции показват признаци на загуба на ефективност, тъй като Русия адаптира стратегии за тяхното заобикаляне.

Как Русия заобикаля санкциите

Съобщенията показват, че забранените стоки намират път към Русия по алтернативни маршрути, като например значително увеличение на износа за Киргизстан, който в крайна сметка се пренасочва към Русия. Освен това Русия прибягва до тактики като използване на таен флот от петролни танкери и манипулиране на счетоводството, за да подкопае наложените ограничения на цените на петрола.

Макар че известните руски банки бяха изолирани от световната финансова система, по-малките институции и големите енергийни банки като Газпромбанк останаха в системата SWIFT, което смекчи част от финансовия натиск. Критиците твърдят, че тези санкции са се провалили, а някои мнения дори сочат тяхната безполезност. Въпреки това въздействието им е значително и оказва съществено влияние върху икономическия пейзаж на Русия.

Моментното икономическо облекчение

Въпреки завишения БВП поради ескалиралите военни разходи и капиталовия контрол, налагащ продажбата на чуждестранна валута, общият икономически натиск продължава.

Въпреки че тези мерки имат забележим ефект, те не са достатъчни, за да противодействат на трайното икономическо въздействие. Застъпниците подчертават необходимостта от устойчив натиск, като изтъкват значението на затягането на санкциите и тяхното прилагане, особено по време на продължаващата съпротива на Украйна срещу руските сили.

Възможностите, с които разполагат САЩ и Европа, включват засилване на контрола върху износа на жизненоважни технологии, необходими на Русия, затваряне на пропуските в тавана на цените на петрола чрез насочване към измамни практики на танкерните флотилии и петролните брокери, използване на замразени руски активи за подпомагане на Украйна и разширяване на финансовите санкции, така че да обхванат всички руски банки, наред с други мерки.

Икономически натиск

Въвеждането на нови санкции, обявени през декември, е сигнал за готовност за предприемане на по-нататъшни действия, но все пак има потенциал за по-строги мерки.

Постоянният икономически натиск не само демонстрира устойчивостта на Запада срещу тактиките на Путин, но и нарушава очакванията му да надделее над западната решителност. Историята демонстрира ефикасността на икономическия натиск, както се вижда по време на епохата на Студената война, когато подобна тактика даваше резултати в дестабилизирането на икономиките.

Правейки паралели с минали случаи като отговора на САЩ на съветското нахлуване в Афганистан и налагането на военно положение в Полша, този привидно непоследователен икономически натиск в крайна сметка допринесе за разпадането на съветската империя. По подобен начин негъвкавият характер на сегашната икономика на Русия, съчетан с прекомерни военни разходи и ограничени инвестиции, я прави уязвима за трайни икономически напрежения.

За да се справят западните сили с режима на Путин, са необходими продължителни усилия, при които икономическите инструменти, използвани от САЩ и техните съюзници, стават решаващи. Използването и укрепването на тези мерки демонстрира ангажимент за ефективно справяне с предизвикателството, отправено от Русия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.