НАЧАЛО Други

Рецесията не застигна САЩ през тази година – какво да очакваме през 2024?

13.12.2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията не застигна САЩ през тази година – какво да очакваме през 2024?

Икономистите и анализаторите предвиждат смесен икономически пейзаж през 2024 г., като очакват страната да избегне рецесия въпреки очакваното забавяне на растежа.

Пазарът на труда, който някога беше стабилен, показва признаци на охлаждане. Макар че безработицата остава под 4%, наемането на служители е намаляло, особено в сектори като търговията на дребно.

Експерти като Майк Кончал от Института Рузвелт обаче остават оптимисти, отбелязвайки, че въпреки забавянето на наемането на служители не е имало широко разпространени съкращения, което е сигнал за стабилен пазар на труда, ако Федералният резерв запази балансиран подход.

Марк Занди от Moody’s Analytics очаква стабилен пазар на труда с по-бавен, но устойчив ръст на заетостта. Нарастването на заплатите, изпреварващо инфлацията, дава надежда, но от решаващо значение е балансът на политиката на Федералния резерв между намаляваща инфлация и стабилна безработица.

Овластяването на работниците чрез организиране на труда продължава, особено в сектори като търговията на дребно, автомобилостроенето и корабоплаването. Въпреки това остават опасенията за потенциалните предизвикателства при синдикализирането в сектора на услугите, тъй като растежът на заетостта се забавя.

Предизвикателствата на жилищния пазар продължават. Макар че в някои региони цените се стабилизират, като цяло проблемите с конкурентоспособността и достъпността продължават да съществуват. Селма Хеп от CoreLogic изтъкна затихващото търсене на жилища, особено при колебанията на лихвените проценти по ипотечните кредити, които оказват влияние върху поведението на купувачите.

Въпреки опасенията експертите остават предпазливи оптимисти по отношение на потребителските разходи, като очакват те да стимулират икономическия импулс. Те отчитат високите нива на текущите разходи, които, ако се запазят, биха могли да подкрепят икономиката.

Въпреки това надвисналата политическа несигурност хвърля сянка. Оспорваните отблизо общи избори създават икономически рискове. Потенциалните сътресения в резултат на тях, както е било в миналото, могат да се отразят на доверието на потребителите и бизнеса, което може да предизвика рецесия.

Освен това рискът от спиране на работата на правителството засилва икономическите опасения. Продължителното затваряне на правителството би могло да нанесе значителни щети на икономиката, потенциално предизвиквайки рецесия, ако не бъде предотвратено бързо и ефективно от Конгреса.

По същество 2024 г. съдържа нюансирана икономическа прогноза: стабилен пазар на труда въпреки забавянето на наемането на служители, продължаващо овластяване на работната сила, продължаващи предизвикателства на жилищния пазар, предпазлив оптимизъм по отношение на потребителските разходи, но все пак надвисналата политическа несигурност и призракът на затваряне на правителството създават значителни икономически рискове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.