НАЧАЛО Други

Приходите от петрол за Русия нарастват – санкциите на Запада изглеждат неефективни

ноември 19, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Приходите от петрол за Русия нарастват – санкциите на Запада изглеждат неефективни

Конфликтът между Русия и Украйна през 2022 г. предизвика сериозна загриженост в световен мащаб и обеща строги западни санкции.

Тези мерки обаче не постигнаха очакваното въздействие върху икономиката на Русия. Въпреки че първоначалните санкции изглежда намалиха приходите в руския бюджет, страната умело ги заобиколи. С нарастващите приходи от петрол и подобрените стратегии за борба със санкциите, финансовата мощ на Русия подкрепи устойчивите ѝ военни разходи, като се стреми да увеличи значително разходите за отбрана до 2024 г.

Въпреки опитите на Запада да ограничи руското влияние, Кремъл поддържа устойчива финансова база, използвайки приходите от петрол и природен газ, които допринасят значително за бюджета. Разчитането на Запада на съществуващите неефективни санкции и краткосрочни стратегии усложнява усилията за възпрепятстване на финансовите възможности на Русия.

Докато историческите случаи, като например случаят с Иран при всеобхватни търговски забрани, дават лъч надежда, ситуацията в Русия се различава поради селективния характер на наложените санкции, които позволяват частичен търговски достъп и заобикаляне на някои ограничения, особено в петролния сектор.

Например мерки като ограничаването на цените на петрола имаха за цел да ограничат руските енергийни приходи, като същевременно гарантират наличието на петрол и стабилността на световните пазари.

Русия обаче умело се адаптира, като пренасочи продажбите на петрол към застраховани доставки извън Г-7, избягвайки западните лостове за въздействие. Опитите за налагане на санкции на дружества, които не спазват изискванията, срещат ограничения, особено при субекти, които не са свързани със западните системи, като тези от Китай.

Въпреки че Европейският съюз наложи временно ембарго върху вноса на руски петрол, въздействието му отслабна поради значителните покупки от други държави и глобалния скок на цените на петрола. Парадоксално е, че мерките на ЕС за намаляване на зависимостта от руската енергия, като например извеждането от експлоатация на атомни електроцентрали в Германия, неволно увеличиха зависимостта им, усложнявайки усилията за избягване на закупуването на руска енергия.

По същество, въпреки че намерението на Запада да ограничи руското влияние чрез санкции е очевидно, селективният характер и адаптивността на тези мерки поставят предизвикателства. Способността на Русия да маневрира в условията на санкции, съчетана с динамиката на световния пазар, продължава да поддържа нейната финансова устойчивост и влияние.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.