НАЧАЛО Uncategorized

Уорън Бъфет защитава долара – ето какво каза

май 11, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Уорън Бъфет защитава долара – ето какво каза

Световната общност е свидетел на значителна промяна в ролята на щатския долар като световна резервна валута - явление, известно като дедоларизация.

Неотдавнашните събития накараха влиятелни изпълнителни директори и инвеститори да се замислят над два важни въпроса. На първо място, обсъжда се дали Федералният резерв трябва да коригира политиката си на повишаване на лихвените проценти, която беше приложена миналата година за борба с устойчивата инфлация в условията на икономическо забавяне.

Този въпрос се преплита с второто питане: дали щатският долар постепенно губи статута си на доминираща световна резервна валута – позиция, която заема от края на Втората световна война.

Тези опасения са породени от заслужаващи внимание събития, като например съобщенията, според които Русия обмисля да използва китайския юан за международната си търговия. Освен това се появиха дискусии относно възможността Саудитска Арабия, ключов съюзник на САЩ, да фактурира износа си на петрол за Китай в юани. Инерцията на промените се ускори, като се твърди, че Франция проучва възможността да закупува газ от Китай, използвайки юани. Освен това се съобщава, че Бразилия и Китай обмислят да намалят зависимостта си от щатския долар в двустранните си търговски отношения.

Спекулации и предложения за нова резервна валута

Подобни събития подхранват спекулациите за упадъка на щатския долар, като в някои заглавия дори се предлага страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) да обмислят създаването на нова резервна валута. Освен това изглежда, че Индия започва да търгува в рупии.

Тези доклади заедно показват, че дедоларизацията на световната икономическа сцена е в ход. Привържениците на тази гледна точка твърдят, че щатският долар, някога предпочитана валута за световната търговия и финанси, губи своето превъзходство.

Критиците на администрацията на президента Джо Байдън и консерваторите са особено активни в прогнозите си за неизбежния упадък на щатския долар на световната сцена. Основата на този разказ се крие в историческия контекст на американската икономика, на която се пада почти половината от световния брутен вътрешен продукт (БВП) след Втората световна война.

Гледната точка на Уорън Бъфет за дедоларизацията

По време на събранието на акционерите на Berkshire Hathaway уважаваният инвеститор Уорън Бъфет изрази загриженост относно бъдещето на щатския долар като световна резервна валута.

Бъфет отговори директно, като изрази своята незагриженост по отношение на опитите на други държави да намалят зависимостта си от щатския долар. Той е твърдо убеден, че няма реална алтернатива, която да замени щатския долар като световна резервна валута.

Освен това той подчерта, че е важно да се поддържа доверието на гражданите в стойността на техните спестявания, тъй като прекомерното количество напечатани пари рискува да го подкопае.

Той призна, че изключителни обстоятелства, като например въздействието на COVID-19 пандемията, са довели до необходимостта от пакети за стимулиране и до дисбаланс между търсенето и предлагането, което в крайна сметка доведе до най-високите нива на инфлация от десетилетия насам. Федералният резерв реагира, като повиши лихвените проценти, които преди това бяха близки до нулата по време на пандемията, в опит да ограничи нарастващите цени на стоките и услугите.

Подобно на Бъфет, някои експерти, сред които Иън Бремър, основател и президент на Eurasia Group, смятат, че щатският долар е далеч от това да загуби статута си на световна резервна валута поради липсата на реална алтернатива.

Заключение

Въпреки стремежите на Китай е малко вероятно юанът да замени долара, тъй като Китай все още не разполага с необходимата защита на инвеститорите, качество на институциите и отвореност на капиталовия пазар, необходими за интернационализацията на валутата на страната.

В заключение, глобалният дискурс около дедоларизацията и потенциалния упадък на щатския долар като световна резервна валута привлече внимание. Влиятелни личности като Уорън Бъфет обаче запазват увереността си в позицията на щатския долар, подчертавайки липсата на реална алтернатива.

Въпреки че опасенията за инфлация и прекомерно печатане на пари продължават, бъдещето на щатския долар като доминираща световна резервна валута остава предмет на непрекъснати дебати и анализи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Популярни Новини
Още Uncategorized Новини

През 2022 г. Block Ink. на Джак Дорси се представи по-добре от 2021 г.

Компанията Block Inc. на Джак Дорси обяви финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 2022 г., които се разминаха с очакванията, но все пак постигна целите си относно приходите.

февруари 25, 2023 13:19 2 мин. четене

Shiba Inu (SHIB): Цената на меме токена регстрира спад в очакване на Shibarium

Глобалният пазар на дигитални активи наскоро отбеляза спад поради повишения страх сред инвеститорите.

февруари 15, 2023 12:00 1 мин. четене

Бившият президент на FTX.US сподели за отношенията си със Сам Банкман-Фрийд

Бившият президент на FTX US, Брет Харисън критикува Сам Банкман-Фрийд за това, че го е заплашвал, когато е предложили решения за реорганизация на управлението на американското подразделение на FTX. 

януари 15, 2023 20:29 2 мин. четене

Dаsh 2 Trade набра $10 милиона – остават само $3 милиона преди листването на борсите

Dаsh 2 Trade събира $10 милиона, листването на борсите е по-близо от всякога, a цената потенциално може да скочи с 1,000%.

декември 14, 2022 15:19 5 мин. четене
Популярни Новини

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.