НАЧАЛО Алткойни

USDC губи почти всичките си печалби от срива на Terra насам

11.10.2022 19:32 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
USDC губи почти всичките си печалби от срива на Terra насам

След 7 седмично рали през май и юни, което изпрати пазарната капитализация на USD Coin над $56 милиарда (исторически връх), стабилната монета на Circle вече загуби всички позиции, които спечели по-рано тази година и в понеделник пазарната ѝ стойност беше оценена на $46 милиарда.

Наскоро криптовалутата получи удар от усилията за повишаване на ликвидността и капиталовата ефективност на Binance. В началото на септември най-голямата по обем криптоборса в света заяви, че ще започне автоматично да конвертира салдата на конкурентни стабилни монети, включително USDC, Pax Dollar (USDP) и TrueUSD (TUSD) – в собствения си BinanceUSD (BUSD).

По това време главният изпълнителен директор на Circle – Джереми Алаир написа в Twitter, че промяната може да доведе до вливане на повече USDC в Binance.

Засега е трудно да се каже дали това е вярно. Автоматичните конверсии приключиха на 29 септември. От началото на септември, когато Binance направи съобщението си, пазарната капитализация на BUSD е нараснала с 12%, а тази на USDC е загубила 12%.

По-рано тази година USDC преживя рязък скок, след като стабилната монета позната преди като UST на Terra (USTC) загуби доларовия си фиксинг и започна да се свлича към нулата. Тъй като Terra се срина, което в крайна сметка унищожи $40 милиарда, инвеститорите сякаш се насочиха към USDC.

Говорител на Circle заяви по онова време, че стабилната монета е “консервативно подкрепена с пари в брой и краткосрочни държавни задължения на САЩ”.

Изглежда, че инвеститорите са мислили, че това е вярно. Между 9 май и 19 юни пазарната капитализация на стабилните монети на Circle нарасна от $48 милиарда на $56 милиарда. Тези печалби бяха отчетени по вреве на спада на USDT под $1.
В резултат на това през май и юни пазарната капитализация на Tether спадна от $83 милиарда на $68 милиарда.

В края на май, след като Tether вече бяха обработили обратни изкупувания на стойност $7 милиарда, Паоло Ардоино, главният технологичен директор на компанията, заяви в Twitter, че емитентът се е справил без проблеми. Той добави, че повечето банки не биха били в състояние да се справят със сценарий на банкова криза.

При стабилните монети, които поддържат обвързаност 1:1 с щатски долар, пазарните им капитали приблизително отразяват предлагането им в обращение. Това е така, защото повечето централизирани емитенти включително Circle и Tether, създават нови токени, когато някой ги купи и след това изгарят токени или ги изтеглят от обращение, когато те бъдат изкупени.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Милиардер инвеститор споделя защо държи Биткойн


За известно време изглеждаше, че USDC може да изпревари USDT и да стане най-голямата стабилна монета по пазарна капитализация. Разликата обаче между двете най-големи стабилни монети се увеличи до $22 милиарда, в сравнение с $10 милиарда през юли.

Докато USDC се върна там, откъдето започна през май, Tether все още не е възстановил историческия си връх. След като преживя милиарди обратни изкупувания по-рано тази година, USDT все още се намира с $15 милиарда под пазарната капитализация, която имаше преди срива на Terra.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Coinbase ще листне няколко нови токена – eдин от тях вече е регистриран на Binance

Според информацията Altlayer (ALT), Lido DAO (LDO) и Pendle (PENDLE) ще бъдат регистрирани на фючърсните пазари на Coinbase, докато Core (CORECHAIN) ще бъде на разположение на спот пазарите на платформата.

20.06.2024 19:44 1 мин. четене

Притежателите на Binance Coin (BNB) регулярно ще получават безплатни токени

Binance обяви пускането на “HODLer Airdrop” като специална оферта за притежателите на BNB.

20.06.2024 19:00 1 мин. четене

Нов рекорд на дългосрочните притежатели на Етериум

“HODL Waves” графиката на Етериум показва как разпределението на циркулиращото предлагане на ETH се променя с течение на времето, подчертавайки промените в инвестиционното поведение.

20.06.2024 17:30 1 мин. четене

Binance добави крипто протокола LayerZero (ZRO) към платформата си за търговия

LayerZero, протокол за свързване на различни блокчейн мрежи, получи подкрепа от водещи крипто борси.

20.06.2024 16:39 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.