НАЧАЛО Регулации

САЩ изследват мерки срещу потенциално разрастване на банковата криза

март 22, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ изследват мерки срещу потенциално разрастване на банковата криза

Горната граница на депозитното застраховане в рамките на FDIC е $250,000, но неотдавнашните банкови сривове доведоха до дискусии за увеличаване на тази сума.

Призиви за увеличаване на горната граница на депозитното застраховане

Неотдавнашните банкови сривове доведоха до призиви за увеличаване на сегашния таван за застраховане на депозитите ($250,000) от страна на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC).

Американската коалиция на средно големите банки (Mid-Size Bank Coalition of America) призова за вдигане на горната граница за следващите две години, позовавайки се на необходимостта да се защитят вложителите и да се предотврати изтеглянето на капитал от по-малките банки.

Разширяване на настоящото застраховане на депозитите над максималния лимит

Сегашният таван на депозитното застраховане защитава депозити до $250,000, но FDIC посочи, че към 31 декември вътрешните банкови депозити в САЩ възлизат на $17.7 трилиона.

Според Bloomberg служителите на Министерството на финансите обсъждат възможността за разширяване на сегашното застраховане на депозитите отвъд максималния лимит, за да се покрият всички депозити. В крайна сметка обаче този ход зависи от нивото на извънредните правомощия на федералните регулатори и от това дали горната граница на застраховката може да бъде увеличена без официалното съгласие на Конгреса.

В момента не е необходимо драстично движение

Източниците на Bloomberg посочват, че властите в САЩ засега не виждат необходимост от подобен драстичен ход, тъй като последните стъпки, предприети от финансовите регулатори, вероятно са достатъчни. На 13 март Федералният резерв разгърна програмата за срочно финансиране на банки на стойност $25 милиарда, за да спре по-нататъшно разпространение на проблемите, след като наскоро фалираха Silvergate, Signature Bank и Silicon Valley Bank.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на XRP скочи с над 20% – ето защо


Мнението на федералното правителство за разширяване на застраховката FDIC

Неотдавна прессекретарят на Белия дом, Карин Жан-Пиер беше попитана дали федералното правителство подкрепя стремежа на малките и средните банки да увеличат FDIC застраховката над $250,000. Жан-Пиер не разкри мнението на администрацията на Байдън, но подчерта, че фокусът на Министерството на финансите и банковите регулатори е да създадат справедливи условия на конкуренция и да гарантират стабилността на финансовата система.

Тя също така заяви, че неотдавнашните действия, предприети от правителството, трябва да вдъхнат увереност на американците в техните депозити и че правителството ще бъде до тях, когато е необходимо.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Рамката за пазарите на криптоактиви (MiCA) официално стана закон

След като получиха окончателно одобрение от министрите на финансите, длъжностните лица на ЕС официално приеха законопроекта за пазарите на криптоактиви (MiCA).

юни 1, 2023 10:00 1 мин. четене

Използването на Биткойн в Бали може да ви вкара в затвора

Използването на криптовалути в момента е широко разпространено, като множество правителства по света приемат дигиталните активи.

май 29, 2023 13:32 2 мин. четене

Г-7 обръщат внимание на регулирането на изкуствения интелект

Държавните служители служители на Г-7 ще се съберат в Япония на 30 май за среща, на която ще бъдат разгледани предизвикателствата, свързани с AI генеративните инструменти, като ChatGPT.

май 29, 2023 12:00 1 мин. четене

Азиатски регулатор прекрати дейността на голяма крипто борса

Комисията по ценните книжа (SC) на Малайзия нареди на Huobi Global Limited да прекрати дейността си в страната поради нерегистрираната си дейност като крипто борса.

май 23, 2023 15:14 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.