НАЧАЛО Други

17 крипто личности загубили милиарди долари през 2022 г.

декември 27, 2022 11:15 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
17 крипто личности загубили милиарди долари през 2022 г.

За света на криптовалутите 2022 г. беше бурна и изпълнена с многобройни фалити, рекордно високи измами и мошеничества.

Тъй като на пръв поглед добре функциониращи компании като Celsius и FTX се сринаха за една нощ, крипто инвеститори колективно загубиха десетки милиарди през 2022 г.

Според Forbes 17 от най-богатите основатели, инвеститори и защитници на криптовалутите колективно са загубили $116 милиарда лично богатство от март 2022 г. насам. 15 от тези крипто магнати загубиха повече от половината от състоянието си, 10 загубиха статута си на милиардери, а 3 загубиха цялото си състояние.

1. Чанпен Джао

Главният изпълнителен директор на Binance, Чанпен Джао, най-богатата крипто личност, отбеляза най-рязък спад на лично богатство през последните 9 месеца. От $65 милиарда през март нетното му състояние спадна с около 93% до $4.5 милиарда през декември.

2. Самуел Банкман-Фрийд

Основателят на фалиралата криптоборса FTX, който беше вторият най-богат крипто магнат през март – с нетна стойност от $24 милиарда – се смята, че е загубил 100% от състоянието си. В момента той е под домашен арест в очакване на съдебен процес за множество измами.

3. Брайън Армстронг

Състоянието на Брайън Армстронг, главен изпълнителен директор на Coinbase е намаляло от $6 милиарда през март до $1.5 милиарда през декември – спад от 75%. След срива на FTX Армстронг изтъкна, че неговата борса се опитва да следва „трудния път“ на „регулиран, надежден подход„.

4. Гари Уанг

Гари Уанг, съосновател и бивш главен технологичен директор на FTX също изгуби цялата си нетна стойност от $5.9 милиарда от март насам. Уанг, заедно с Каролин Елисън, бивш главен изпълнителен директор на Alameda Research се призна за виновен по наказателни обвинения, според изявление на Южния окръг на Ню Йорк от 21 декември. И Уанг, и Елисън сътрудничат по делото срещу Сам Банкман-Фрийд.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво предстои за Solana?


5. Крис Ларсен

Съоснователят на Ripple Крис Ларсен, петата най-богата крипто личност, загуби 51% от личното си богатство. От $4.3 милиарда през март нетното състояние му се стопи до $1.2 милиарда към декември.

6 и 7. Тайлър и Камерън Уинкълвос

Близнаците Уинкълвос, Тайлър и Камерън, чието нетно състояние възлизаше на $4 милиарда всеки през март видяха как богатството им се срина със над 72% през последните три тримесечия. Към декември съоснователите на криптоборсата Gemini имат нетно състояние от по $1.1 милиарда всеки.

8. Бари Силбърт

Бари Силбърт е главен изпълнителен директор на крипто конгломерата Digital Currency Group (DCG), компанията майка на Genesis. Нетното състояние на Силбърт, което през март възлизаше на $3.2 милиарда е спаднало до нула.

Genesis Global Capital, ключово звено на DCG дължи най-малко $1.8 милиарда на кредитори, включително $900 милиона на потребителите на Gemini Earn, според Reuters.

9. Джед Маккейлъб

Съоснователят на Ripple Джед Маккейлъб е запазил по-голямата част от личното си богатство. Това е така, защото Маккейлъб продаде почти всичките си  XRP притежания на стойност около $2.5 милиарда, между декември 2020 г. и юли 2022 г., в съответствие със споразумението си за раздяла с Ripple. 

Това му позволи да излезе от пазара преди крипто зимата да се засили. Според Forbes нетното състояние на Маккейлъб от $2.5 милиарда през март възлиза на $2.4 милиарда през декември.

10 и 11. Никил Вишванатан и Джоузеф Лау

Съоснователите на Web 3.0 платформата Alchemy, Никил Вишванатан и Джоузеф Лау загубиха статута си на милиардери от март насам. Според оценки на Forbes сегашната стойност на личното богатство на Вишванатан и Лау е $600 милиона за всеки от тях, което е голям спад от общото им състояние възлизащо на $2.4 милиарда през март.

12 и 13. Девин Финцър и Алекс Атала

Съоснователите на водещия пазар за незаменяеми токени (NFT) OpenSea, Девин Финцер и Алекс Атала също напуснаха клуба на милиардерите. Тъй като обемите на търговия с NFT се сринаха, нетното състояние на Финцър и Атала намаля с над 72% – от общо $2.4 милиарда на $600 милиона на човек.


НЕ ПРОПУСКАЙ: Предупреждение за Биткойн от анализатор – „Трейдърите не са готови“


14. Фред Ерсам

Компанията Paradigm на съоснователя на Coinbase Фред Ерсам беше инвестирала $278 милиона във FTX. 

Ерсам не е изразявал мнение по отношение на инвестицията в борсата, но въпреки това, с рязкото намаляване на цената на акциите на Coinbase, личното му богатство намаля от $2.1 милиарда на $800 милиона.

15. Майкъл Сейлър

Изпълнителният председател и съосновател на MicroStrategy, Майкъл Сейлор, известен Биткойн (BTC) кит загуби състоянието си поради спада на цената на BTC. Нетното състояние на Сейлър се е сви от $1.6 милиарда през март до $640 милиона през декември.

16. Матю Розак

Инвеститор и защитник на блокчейн технологията Матю Розак е загубил над 28% от личното си богатство. Нетното състояние на съоснователя на Web 3.0 инфраструктурната компания Bloq е намаляло от $1.4 милиарда на $1 милиард.  

17.Тим Дрейпър

Рисковият капиталист от Силициевата долина Тимъти Дрейпър, Биткойн кит с над 29,000 BTC, също отпадна от списъка на милиардерите. Нетното му състояние е намаляло с около 54% от $1.2 милиарда до $550 милиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Закупилите NFT на Porsche могат да ги върнат в срок от 14 дни

Porsche създаде прецедент в сферата на NFT с включването на 14-дневен срок за връщане в условията на дебютната си колекция.

януари 28, 2023 11:00 2 мин. четене

FTX: Банкман-Фрийд може да е използвал клиентски средства, за да инвестира в неясна фирма

Американските прокурори твърдят, че инвестицията на Сам Банкман-Фрийд (SBF) в Modulo вероятно е била направена с помощта на незаконно присвоени пари от депозити на клиентите.

януари 27, 2023 16:21 2 мин. четене

Yuga Labs няма регистрирани авторски права за Bored Ape Yacht Club

Според информацията от съдебни документи по делото между Райдър Рипс и Yuga Labs, компанията майка на Bored Ape Yacht Club (BAYC) няма регистрирани авторски права за изображенията в NFT колекцията си.

януари 27, 2023 14:17 2 мин. четене

Роднините на Сам Банкман-Фрийд не сътудничат на FTX за разследването

Някои от близките роднини на Сам Банкман-Фрийд не сътрудничат на разследването свързано с FTX и според адвокатите на компанията трябва да бъдат разпитани в съда.

януари 27, 2023 12:30 2 мин. четене