НАЧАЛО Други

Сам Банкман-Фрийд изтеглил $300 милиона по време на набиране на средства

ноември 19, 2022 19:45 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сам Банкман-Фрийд изтеглил $300 милиона по време на набиране на средства

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд тихомълком изтеглил $300 милиона от личните си дялове в разгара на набирането на $420 милиона през октомври 2021 г., съобщи Wall Street Journal.

По това време Банкман-Фрийд е казал на инвеститорите, че набирането на средства ще бъде използвано за неща като подпомагане на растежа на FTX и повече работа с регулаторите, но голяма част от парите са били използвани като компенсация за изкупуване на дела на Binance във FTX месеци по-рано, съобщава WSJ, позовавайки се на запознати източници.

Този ход беше необичаен в света на стартъпите, тъй като основателите обикновено не виждат печалба преди инвеститорите.

Продажбата на акциите през октомври 2021 г. се осъществи по време на шестмесечни усилия за набиране на средства, които донесоха $2 милиарда от инвеститори като BlackRock, Sequoia Capital и Temasek и което тласна оценката на FTX до $25 милиарда.

За своят дял в FTX Binance получи $2.1 милиарда под формата на токени BUSD и FTT. Тези FTT токени сякаш се превърнаха в катализатор на пазарния сигнал, че нещо явно не е наред с FTX, след като в началото на ноември главният изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао обяви, че компанията ще продаде притежаваните от борсата токени “поради неотдавнашните разкрития”.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Конгресът разглежда ролята на Binance в срива на FTX


Това доведе до затваряне на борсата и разкри недостиг от $8 милиарда, резултат от неясни сделки със сестринската фирма Alameda Research, основана от Банкман-Фрийд. Тъй като FTX изпадна в затруднение, сделката за придобиването на борсата от страна на Binance в крайна сметка пропадна.

Оттогава FTX подаде молба за защита от фалит по глава 11, чиито документи продължават да разкриват потенциално изложени на риск страни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Слабата политика на Русия може да се окаже пагубна за икономиката

Според доклад на Руския център за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози руската икономика е изправена пред предизвикателства, свързани с времето, в което политиците полагат усилия за ограничаване на инфлацията и стабилизиране на рублата.

септември 25, 2023 15:00 2 мин. четене

Ще издържи ли САЩ на икономическите заплахи?

Икономиката на САЩ се сблъска с предизвикателства през тази година и сега е изправена пред съвкупност от потенциални опасности, които могат да доведат до по-голяма несигурност.

септември 25, 2023 13:00 3 мин. четене

САЩ вероятно ще вдигне още един път лихвените проценти тази година – какво означава това за Биткойн?

Най-новото обобщение на икономическите прогнози на Федералния резерв на САЩ, което беше публикувано по-рано тази седмица, предлага ценна информация за перспективите на централната банка по отношение на лихвените проценти и икономиката в по-широк план.

септември 25, 2023 11:15 3 мин. четене

Топ 4 предизвикателства пред разширяването на БРИКС

През последните години се наблюдава засилване на геополитическото напрежение, което води до намаляване на усилията за сътрудничество, особено между големите държави.

септември 25, 2023 9:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.