НАЧАЛО Други

Русия умело избягва санкциите на Запада, но това не е спасение за икономиката на страната

01.02.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия умело избягва санкциите на Запада, но това не е спасение за икономиката на страната

Руският президент Владимир Путин с гордост изтъква способността на Русия да устоява на международните санкции, като подчертава нейната привидна икономическа устойчивост въпреки съгласуваните усилия на Съединените щати и страните от Г-7 да задушат приходите на Москва от петрол и да ограничат достъпа до военни технологии.

Илюзията за устойчивост

Твърденията на Путин подчертават икономическия растеж на Русия, като икономиката на страната се е разширила с 1% от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна преди две години. Кремъл, който умее да се ориентира в сложната мрежа от санкции, продължава да трупа милиарди от износа на петрол и диаманти, а военнопромишленият му комплекс работи на пълни обороти. Но под тази обвивка на сила се крие по-несигурна реалност.

Миражът на икономическата стабилност

Докато Русия умело се адаптира към западните санкции, дългосрочните икономически перспективи далеч не са оптимистични. Военните усилия изкривиха икономиката, насочвайки ресурсите към неустойчиво военно производство.

Държавната отбранителна компания “Rostec” съобщи за почти петкратно увеличение на производството на бронирани машини, придружено от значителен ръст в производството на боеприпаси и дронове. Въпреки краткосрочните печалби, производството на изделия, предназначени за унищожаване на бойното поле, е неустойчив икономически модел.

Западните санкции, наложени от февруари 2022 г., се стремят да намалят приходите на Русия от износ на енергия и минерали, като същевременно ограничават достъпа ѝ до технологии и финансиране. Макар че въздействието на санкциите отнема време, за да се материализира, Русия продължава да намира пазари за своя петрол, особено в Азия, като Индия и Китай понастоящем представляват 90% от руския износ на петрол.

Кремъл умело заобикаля ограниченията, създавайки тайна мрежа от превозвачи, за да поддържа решаващите продажби на петрол.

Крехкото равновесие и продължаващите борби

Докато Русия маневрира, заобикаляйки санкциите, предизвикателствата продължават. Западът се бори с тактиките за избягване на санкции, включително с нарастващия “флот на призраците“, който прикрива произхода на руските петролни доставки.

Непрозрачният свят на търговското корабоплаване усложнява усилията за пълно прилагане на санкциите. Въпреки мерки като ограничаване на достъпа до SWIFT, повечето руски банки поддържат международни транзакции, което ограничава ефикасността на финансовите санкции. Заобикалянето на ограниченията на цените на петрола и вносът на санкционирани технологии показват адаптивността на Русия, но разходите за това нарастват.

Икономическото натоварване става очевидно, като се предвижда през 2024 г. Русия да отделя 40% от бюджета си за военни цели, което ще се отрази на сектори като образованието и здравеопазването.

Войната, насочена към военното производство, отклонява ресурси от основни граждански отрасли, като изостря недостига на работна ръка и инфлацията. Руската икономика, макар и привидно устойчива, е изправена пред предизвикателства, които с течение на времето могат да надделеят над временните успехи от избягването на западните санкции, което очертава мрачна картина за бъдещата икономическа стабилност на Русия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.