НАЧАЛО Други

БРИКС: ОАЕ плаща на Китай в дигитална валута

01.02.2024 7:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: ОАЕ плаща на Китай в дигитална валута

В понеделник ОАЕ и Китай успешно осъществиха трансгранична трансакция, като използваха наскоро въведения дигитален дирхам и по този начин заобиколиха зависимостта от щатския долар.

Забележително е, че това е първата трансакция директно от ОАЕ към Китай, при която се използва методът за плащане с дигитален дирхам. Платформата “M Bridge”, инициирана от ОАЕ, улесни този пряк търговски сетълмент, проправяйки пътя на БРИКС към намаляване на зависимостта от щатския долар чрез дигитални канали.

Централната банка на ОАЕ инициира плащане в дигитален дирхам на стойност около $136 милиона към Китай, като Шейх Мансур извърши тази историческа трансакция директно чрез платформата за плащане “M Bridge”. На търговския сетълмент в реално време присъстваха служители на Централната банка на ОАЕ и 1,056 емиратски дипломанти, което подчертава навлизането на ОАЕ в новата ера на дигиталните плащания.

Това развитие има значителни последици за търговските споразумения между ОАЕ и Китай. Използването на дигиталните дирхами като начин на плащане представлява предизвикателство за доминиращата позиция на щатския долар. Потенциалното преминаване към дигитални дирхами при разплащанията между тези две държави от БРИКС може да окаже значително въздействие върху щатския долар, особено ако подобни практики се превърнат в тенденция.

Като нов член на БРИКС ОАЕ активно проучва иновативни подходи за позициониране на дигиталния дирхам като предпочитана алтернатива на щатския долар. Едновременно с това Китай се застъпва за приоритизиране на местните валути в търговските разплащания между развиващите се страни, като по този начин измества на заден план щатския долар. Централната банка на ОАЕ допълнително подкрепи тази инициатива, като стартира схемата “Иновативни проекти”, насочена към широкото популяризиране на дигиталния дирхам.

Тези събития в своята съвкупност предполагат, че в обозримо бъдеще щатският долар може да се използва по-рядко в търговските разплащания на страните от БРИКС. Следователно подобна промяна може да окаже пряко въздействие върху икономиката на САЩ, като потенциално наруши глобалната динамика на търсенето и предлагането на долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.