НАЧАЛО Други

Огромен спад на приходите от петрол и енергийния сектор за Русия

13.01.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Огромен спад на приходите от петрол и енергийния сектор за Русия

През 2023 г. данъчните приходи от енергийния сектор в Русия са спаднали с 24%, което се дължи на понижаването на цените на петрола и на намаляването на износа на природен газ от Москва.

Руското министерство на финансите съобщи, че през същия период Кремъл е генерирал 8.82 трилиона рубли ($99.3 милиарда).

Това намаление беше повлияно от средната цена на руски сорт “Урал“, която възлизаше на $62.99 за барел, отбелязвайки 17% спад за годината. Въпреки че цената беше над ограничението от $60, наложено от Г-7 след нахлуването на Русия в Украйна, Министерството на финансите на САЩ засили прилагането на санкциите. Освен това отстъпката в цената на Urals спрямо бенчмарка Brent се увеличи до $14 за барел през декември.

Решението на Русия да намали значително износа на тръбопроводен газ за Европа в отговор на по-ранните санкции доведе до над 65% спад на приходите от износ на газ през 2023 г. За да компенсира въздействието, Русия пренасочи износа на енергия към алтернативни пазари като Китай и Индия, макар и с отстъпка, което доведе до намаляване на приходите за Москва.

Напрежението върху финансите на Кремъл се изостри допълнително от прилагането на мерки за стимулиране, включително изплащането на субсидии в размер на $32.6 милиарда за петролната индустрия. Усилията за ограничаване на тези разходи доведоха до недостиг на гориво в цялата страна в края на 2023 г.

В перспектива до 2024 г. се очаква натискът върху разходите да се увеличи, като почти една трета от бюджета на Русия се отделя за отбрана. Социалните разходи ще съставляват една пета от бюджета, особено когато президентът Владимир Путин се подготвя за петото си участие в изборите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.