НАЧАЛО Други

Разширението на БРИКС и значението за глобалната икономика

21.12.2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Разширението на БРИКС и значението за глобалната икономика

15-ата среща на върха на БРИКС в Йоханесбург отбеляза значително разширяване, като Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства бяха поканени за пълноправни членове.

Включването на Саудитска Арабия има значителна икономическа тежест като основен производител на петрол. С амбициите си да намали зависимостта си от суровия петрол, потенциалните търговски ползи за Кралството от водещи потребители като Китай и Индия са значителни. Освен това добавянето на ОАЕ и Иран увеличава дела на БРИКС в световното производство на петрол от 19% на 41%.

Разширяването оказва значително влияние върху господстващото положение на щатския долар. Съществуващите членове се застъпват за двустранна търговия в съответните си валути, като се стремят към споразумения без долар. Въпреки статута на долара като световна резервна валута, намаляването на зависимостта от него набира сила, особено като се има предвид използването му в над половината от световната търговия.

Многостранните инициативи за развитие също отбелязват промяна, като Новата банка за развитие на БРИКС се застъпва за каузите на развиващите се страни. Фокусът на тази институция върху инфраструктурата и приобщаващото развитие предлага алтернативен модел, който потенциално може да осигури по-голямо икономическо влияние на развиващите се страни.

Очертават се предизвикателства, включително необходимостта от съгласуване на различните икономически интереси на разширената група. Сътрудничеството обаче продължава да бъде от основно значение за напредъка на блока.

С разрастването на БРИКС реакцията на Запада може да бъде ограничена, но насърчаването на позицията на сътрудничество може да донесе възможности. Въпреки че в БРИКС съществуват противници като Русия, Китай и Иран, приятелските отношения с държави като Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия и Индия предлагат потенциални възможности за сътрудничество.

Тъй като много държави изразяват интерес към присъединяване към БРИКС, признаването на огромния потенциал на тази промяна на парадигмата става изключително важно. Тази икономическа сила е едва в началото на своето съществуване и е готова да окаже значително влияние на световната арена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.