НАЧАЛО Други

БРИКС: Как разширяването на алианса ще повлияе на позициите на глобалния юг

20.12.2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Как разширяването на алианса ще повлияе на позициите на глобалния юг

Срещата на високо равнище на БРИКС, която се проведе тази година в Южна Африка, се смята за ключов момент в определянето на траекторията на групата.

В Йоханесбург колективът на страните с бързоразвиващи се икономики – Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка – отправи покани към Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, с което сигнализира за очакваното им официално присъединяване към групата през следващия месец. След провеждането на местните си избори обаче, Аржентина предпочете да откаже поканата.

Експертите разглеждат това разширяване като средство за засилване на влиянието на глобалния Юг – регион, който исторически е пренебрегван по отношение на икономическите политики и възможностите за растеж.

Али Хан, инвестиционен банкер в Кения, подчерта неотдавнашните стъпки, направени от БРИКС, като наблегна на по-голямото единство, разширяването на членството и нарастващата тенденция за разплащания в местна валута, което е показателно, че коалицията утвърждава своята сила.

Той подчерта, че значението на разширяването на БРИКС подсказва за потенциална промяна във финансовите структури и амбициозен стремеж за реформиране на глобалното управление.

Кавинс Адере, експерт по международни отношения с фокус върху китайско-африканските отношения, подчерта как разширяването на БРИКС ще превърне блока в ключов център за международно сътрудничество, особено сред страните от Глобалния юг.

С колективно население от над 3.2 милиарда души, представляващо около 42% от населението на света, една четвърт от световния БВП и 17% от световната търговия, Адере подчерта огромното значение на тази група, която сега обхваща най-големия пазар в света.

Освен това екпертът отбеляза, че коалицията се състои от богати на ресурси държави.

Той подчерта, че бъдещата траектория на БРИКС зависи от способността ѝ да отговори на стремежите както на съществуващите, така и на бъдещите членове, като наблегна на приобщаващия подход, възприет на срещата на върха през 2023 г., съгласувайки сътрудничеството на БРИКС с африканските държави.

Адере подчерта, че това стратегическо съгласуване откроява посоката, която лидерите на БРИКС следват – посока, която цели да обхване всички заинтересовани страни.

Според експертът появата на БРИКС отразява колективния стремеж на страните от Глобалния юг да се обединят, да преформулират своя наратив за развитието и да утвърдят гласа си в дискусиите за глобалното управление.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.