Home

БРИКС: Страните официално решиха да разширят съюза

23.08.2023 19:40 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Страните официално решиха да разширят съюза

Лидерите на БРИКС постигнаха съгласие относно механизмите за оценка на потенциалните нови членове, както съобщи Южна Африка в сряда. 

Това развитие създава предпоставки за многобройни заинтересовани държави да поискат членство в алианса, който се ангажира да защитава интересите на “глобалния юг“.

Консенсусът за разширяване може значително да засили глобалното влияние на БРИКС особено в момент, когато нарастващите геополитически разногласия мотивират Пекин и Москва да оформят коалицията в значителна сила, противодействаща на западното господство.

Наледи Пандор, министър на външните работи на Южна Африка, сподели по време на интервю за Ubuntu Radio, радиостанция, свързана с министерство, че дискусиите по време на тридневната среща на върха на БРИКС в Южна Африка са довели до споразумение за разширяване.

 Тя заяви: 

Разполагаме с документ, който очертава насоките, принципите и процесите за оценка на потенциалните страни членки на БРИКС… Това е изключително положително развитие.

Разширяването на алианса БРИКС беше централна тема на срещата на върха в Йоханесбург. Макар че всички държави от БРИКС изразиха публична подкрепа за разширяването на коалицията, сред лидерите се появиха различия по отношение на степента и темпа на разширяване.

Страните членки на БРИКС притежават икономики със значително различаващи се мащаби и често преследват външнополитически цели, които изглеждат с ограничени допирни точки, което усложнява процеса на вземане на решения за постигане на консенсус.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Виталик Бутерин съветва да не се подкрепя единствено крипто политиката

В неотдавнашна статия съоснователят на Етериум Виталик Бутерин предупреди, че не бива да се гласува само въз основа на позицията на кандидатите в подкрепа на криптовалутите.

18.07.2024 10:30 1мин. четене

Скандал с търговия с вътрешна информация: Меме токени скачат след опита за убийство на Тръмп

След покушението срещу Доналд Тръмп на 13 юли крипто пазарът отбеляза рязък ръст на меме монетите като $FIGHT.

18.07.2024 10:00 1мин. четене

Великобритания планира да регулира съвременните AI модели

Новото правителство на Обединеното кралство очерта плановете си за регулиране на усъвършенстваните модели на изкуствен интелект, с което се отклони от предишните политики, както бе подчертано в неотдавнашната реч на крал Чарлз относно законодателната програма, включваща над 35 законопроекта.

18.07.2024 9:30 2мин. четене

Uniswap обяви ново разширение за Google Chrome

Uniswap Labs официално пусна своето разширение за портфейл на Google Chrome след повече от шест месеца забавяне, през които над 793,000 потребители се включиха в списъка на чакащите.

18.07.2024 7:30 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.