НАЧАЛО Други

БРИКС: Страните официално решиха да разширят съюза

август 23, 2023 19:40 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Страните официално решиха да разширят съюза

Лидерите на БРИКС постигнаха съгласие относно механизмите за оценка на потенциалните нови членове, както съобщи Южна Африка в сряда. 

Това развитие създава предпоставки за многобройни заинтересовани държави да поискат членство в алианса, който се ангажира да защитава интересите на “глобалния юг“.

Консенсусът за разширяване може значително да засили глобалното влияние на БРИКС особено в момент, когато нарастващите геополитически разногласия мотивират Пекин и Москва да оформят коалицията в значителна сила, противодействаща на западното господство.

Наледи Пандор, министър на външните работи на Южна Африка, сподели по време на интервю за Ubuntu Radio, радиостанция, свързана с министерство, че дискусиите по време на тридневната среща на върха на БРИКС в Южна Африка са довели до споразумение за разширяване.

 Тя заяви: 

Разполагаме с документ, който очертава насоките, принципите и процесите за оценка на потенциалните страни членки на БРИКС… Това е изключително положително развитие.

Разширяването на алианса БРИКС беше централна тема на срещата на върха в Йоханесбург. Макар че всички държави от БРИКС изразиха публична подкрепа за разширяването на коалицията, сред лидерите се появиха различия по отношение на степента и темпа на разширяване.

Страните членки на БРИКС притежават икономики със значително различаващи се мащаби и често преследват външнополитически цели, които изглеждат с ограничени допирни точки, което усложнява процеса на вземане на решения за постигане на консенсус.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.