НАЧАЛО Други

Прогноза за бъдещето на долара от световен банков гигант

25.01.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за бъдещето на долара от световен банков гигант

Американският долар среща силна конкуренция от страна на страните от БРИКС, които се стремят да оспорят неговия световен резервен статут.

БРИКС инициира кампания за дедоларизация, убеждавайки развиващите се страни да използват родните си валути за международна търговия, вместо да разчитат на щатския долар.

Тази тенденция оказва значителен натиск върху щатския долар, като затруднява запазването на господстващото му положение на световните валутни пазари.

Независимо от това HSBC, известна световна банка, предложи прозрения за потенциалната устойчивост на щатския долар на фона на предизвикателството от страна на валутите на страните от БРИКС.

В последния доклад на банката се оценяват перспективите на щатския долар през следващите месеци спрямо различни родни валути, особено тези на държавите от БРИКС. Според икономистите на HSBC се очаква щатският долар да запази силата си в близко бъдеще, като потенциално може да превъзхожда основните валути.

В своя доклад икономистите на HSBC предполагат, че щатският долар може да надмине еврото и британската лира. Въпреки това те предупреждават, че щатският долар може да се изправи пред предизвикателства спрямо японската йена, канадския долар и австралийския долар.

Експертите от HSBC уточняват, че щатският долар “все още не е изчерпал горивото си” и може да демонстрира стабилни резултати през следващите месеци:

В обобщение, прогнозата на HSBC е оптимистична по отношение на щатския долар, предвиждайки продължаващо укрепване и отхвърляйки опасенията, че той ще бъде засенчен от местните валути на страните от БРИКС.

Според HSBC щатският долар остава доминиращата глобална валута за всички международни бизнес инициативи, търговия и обмен в световен мащаб.

Освен това наскоро Ребека Уолсър, президент на Walser Wealth Management, коментира потенциалното въздействие на разширяването на БРИКС върху Съединените щати. Тя определя разрастването на алианса като ключов ход в рамките на глобалното изместване на долара от позицията на общоприета резервна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

Миналата седмица промените на пазара на суров петрол бяха силно повлияни от дискусиите около лихвените политики на Федералния резерв на САЩ.

26.02.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.