НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай вече извършва половината от търговията си в юани

25.01.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай вече извършва половината от търговията си в юани

Тъй като БРИКС активизира усилията си да се откаже от щатския долар, Китай предприе важна стъпка, като разплаща половината от търговските си сделки в китайски юан.

В доклад на Атлантическия съвет се отбелязва, че приблизително 80% от използването на китайския юан извън Китай е съсредоточено в Хонконг, но през 2023 г. глобалното използване на китайския юан е отбелязало почти двукратно увеличение.

Заслужава да се отбележи, че използването на юана при двустранни трансгранични плащания, улеснено от споразуменията за валутен суап на централните банки, може да показва още по-висок процент на приемане.

Решението на Китай да използва своята родна валута за половината от търговските си транзакции до голяма степен е отговор на санкциите на САЩ.

Санкциите на Г-7, наложени след незаконното нахлуване на Русия в Украйна в началото на 2022 г., засилиха глобалната загриженост относно зависимостта от щатския долар.

В отговор на това държавите започнаха да търсят алтернативи, което доведе до нарастващата популярност на мисията на БРИКС за дедоларизация, като множество държави изразиха интерес да се присъединят към блока.

Освен санкциите, макроикономическите предизвикателства пред щатския долар, включително повишената инфлация и многократното повишаване на лихвените проценти, също допринесоха за намаляването на неговата привлекателност. Забележително е, че Китай и Русия са в челните редици на отказа от щатския долар поради обтегнатите си отношения със Запада, а набирането на кандидати за дедоларизация засега е успешно.

В очакване на по-нататъшното развитие през 2024 г. през август към Китай и БРИКС бяха поканени да се присъединят допълнителни държави, които официално станаха членове в началото на годината.

Много държави в световен мащаб са нетърпеливи да се присъединят към БРИКС+, особено тези, които са изложени на риск от санкции, като например основните вносители на растежа на китайския юан, включително повечето държави от АСЕАН, Аржентина, Бразилия и други държави от Персийския залив.

Цената и недостигът на заеми в щатски долари ескалираха през 2023 г., което накара компаниите от развиващите се пазари да проучат алтернативи през 2024 г., а юанът се очерта като популярен избор. Намаляващата сила на щатския долар допълнително допринася за привлекателността на китайския юан като жизнеспособна алтернатива.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.