НАЧАЛО Други

Предупреждение за рецесия и срив на фондовия пазар в САЩ от финансов експерт

09.06.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предупреждение за рецесия и срив на фондовия пазар в САЩ от финансов експерт

Въпреки липсата на прогнозираната рецесия за 2023 г., тя все още може да е на хоризонта. Силните данни за пазара на труда и постоянната инфлация накараха мнозина да вярват, че икономиката на САЩ ще избегне спад, подхранвайки значително покачване на акциите. През последната година S&P 500 скочи с 25% и достигна рекордни върхове.

Въпреки това Албърт Едуардс от Societe Generale, известен с прогнозирането на дотком балона, предупреждава, че инвеститорите може да са твърде самодоволни. Той посочва, че последните икономически данни загатват за потенциални проблеми в бъдеще, което предполага, че все още може да настъпи рецесия, което изненадва мнозина.

В бележка от 5 юни Едуардс подчертава, че основните мечи пазари на акции, със спадове от 30% или повече, обикновено се случват по време на рецесии. Той подчерта няколко предупредителни знака: рязък спад в очакванията за БВП и намаляващи данни за производството. Моделът GDPNow на Федералния резерв на Атланта наскоро понижи прогнозата си за БВП за второто тримесечие до 1.8%, спрямо 3.4% седмица по-рано, въпреки че оттогава се възстанови леко до 3.1% поради положителните данни за работните места.

Едуардс отбеляза, че растежът на БВП често отразява данните за новите поръчки на Института за управление на доставките, които в момента намаляват. Тази тенденция предполага, че растежът на БВП може да се забави до под 1% в близко бъдеще, което представлява значителен риск за инвеститорите в акции.

„Ако растежът на БВП се влоши, инвеститорите в акции трябва да се тревожат“, предупреди Едуардс, предполагайки, че рецесията все още може да е на път.

Той също така се съмнява в способността на Федералния резерв да предотврати срив на фондовия пазар с намаляване на лихвите. Дори и с намесата на Фед, рецесията все още може да доведе до срив на пазара, въпреки възходящите твърдения за обратното.

По-широкият икономически пейзаж

Внезапна рецесия би хванала много инвеститори неподготвени. Според априлско проучване на Wall Street Journal шансът за рецесия в САЩ през следващата година се оценява на 29%, което е спад от 61% през януари 2023 г. Традиционни индикатори като водещия икономически индекс на The Conference Board и кривата на доходност на държавните облигации предполагат, че може да предстои спад.

Сегашната икономическа картина е смесена. От една страна, САЩ добавиха 275,000 работни места през май, надхвърляйки очакванията, а инфлацията остава над 3%, което показва силно потребителско търсене. От друга страна, нивото на безработица се повиши до 4.1% през май от 3.4% миналата година, а откритите работни места паднаха до най-ниските си нива от началото на 2021 г.

Докато признаците на икономическо забавяне са очевидни, степента и продължителността на тази тенденция, заедно с политическите реакции на Федералния резерв, остават несигурни. Едуардс заключава, че критичният въпрос за инвеститорите е как реалността ще се сравни с техните високи очаквания.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.