НАЧАЛО Други

Поредният удар по долара – Близкият изток тегли златните си резерви от САЩ

10.05.2024 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредният удар по долара – Близкият изток тегли златните си резерви от САЩ

Доминиращата позиция на щатския долар в световния финансов пейзаж не попречи на опасенията за американската икономика, което накара държавите да предприемат значителни действия.

Страните от Близкия изток и Африка започнаха да изтеглят златните си резерви от САЩ, което засилва натиска върху глобалната позиция на щатския долар.

Съобщава се, че държави като Нигерия, Южна Африка, Гана, Сенегал, Камерун, Алжир, Египет и Саудитска Арабия са сред тези, които изтеглят златните си резерви от САЩ. Този ход е продиктуван от нестабилността във финансовата система на Щатите, усложнена от отслабващата динамика на щатския долар.

Анализатори и коментатори предполагат, че подобни действия показват по-широка тенденция на геополитическо преустройство, тъй като държавите се стремят да укрепят икономическия си суверенитет. Чрез диверсифициране на авоарите си и намаляване на зависимостта от централизирани финансови центрове като САЩ държавите се стремят да се предпазят от потенциална финансова зараза.

Щатският долар е изправен пред все по-големи предизвикателства, включително нарастващите показатели за дълга и коментарите на главния икономически съветник на САЩ Джаред Бърнстейн, които изостриха съществуващите опасения. Освен това появата на алтернативи като потенциална нова валута от алианса БРИКС и призивите за дедоларизация от страна на Русия и Китай допълнително застрашават статута на щатския долар.

По-специално БРИКС проучва възможността за използване на благородни метали, предимно злато, за обезпечаване на валутата си, което е сигнал за оттегляне от зависимостта от щатския долар. Тази тенденция подчертава прагматичната промяна в глобалната финансова стратегия, тъй като държавите се стремят да намалят рисковете и да установят по-голям контрол върху икономическото си бъдеще.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.