НАЧАЛО Други

БРИКС: Идеята за обезпечена със злато валута може да е пагубна за съюза

септември 15, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Идеята за обезпечена със злато валута може да е пагубна за съюза

Алиансът БРИКС планираше идеята да подкрепи бъдещата си валута със злато, за да оспори световното господство на щатския долар.

През последната година някои от членовете на алианса натрупаха огромни количества злато. Китай, Русия и Индия са трите държав, купили най-много злато през тази година, натрупвайки благородния метал като резерви в централните си банки.

Въпреки това идеята на БРИКС да подкрепи новата си валута със злато, за да се пребори с американския долар, е лоша според мнозина. Ако валутните войни се сведат до златото, тогава САЩ ще спечелят с лекота.

БРИКС вече е алианс от 11 членове, тъй като през август в блока бяха приети шест нови държави, а именно Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Аржентина, Иран иЕтиопия. САЩ обаче притежават най-голям брой златни резерви от всички страни от БРИКС, взети заедно.

Към 2023 г. САЩ притежават 8,133 тона злато и никоя друга държава не се доближава до това постижение. Предишният алианс от 5 държави притежаваше 5,495 тона злато през 2023 г.

Дори след като алиансът стана 11-членна група, новоразширеният съюз притежава 6,600 тона злато общо в съответните си централни банки.

По-долу са представени златните резерви, натрупани от новия блок на БРИКС:

 • ОАЕ: 74,49 тона
 • Египет: 126 тона
 • Иран: 320 тона
 • Аржентина: 61,74 тона
 • Етиопия: 200 тона
 • Бразилия: 130 тона
 • Русия: 2,330 тона
 • Индия: 797 тона
 • Китай: 2,113 тона
 • Южна Африка: 125 тона
 • Саудитска Арабия: 323 тона

В заключение може да се каже, че идеята за обезпечаване на новата валута със злато има голям шанс да се провали, тъй като САЩ разполагат с повече резерви от благородния метал, отколкото всички съюзи, взети заедно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.